Недоволство срещу новия шеф на "Булгаргаз", Златева отказа коментар за Bulgaria ON AIR 

От Българската газова асоциация изразиха опасения за последствията от рокадите

17.08.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова

Продължават рокадите по върховете на администрацията. "Булгаргаз" има изцяло ново ръководство. Начело е Деница Златева от БСП. Липсата на опит в енергетиката и политическата ѝ биография провокираха недоволство сред представители на бранша и политици. 

Рокадата в "Булгаргаз" идва след решение на БЕХ от 16 август става ясно от документите за вписване в Търговския регистър. Деница Златева застава начело на дружеството без опит в енергетиката, но с богата политическа биография. Между 2008 и 2009 година е началник на кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева по време на тройната коалиция. До 2013 г. е евродепутат от БСП, била и народен представител от левицата в 42-тото НС. 

До 2017 г. е международен секретар на партията, но е част от вътрешната опозиция срещу председателя Корнелия Нинова. Заемала е и други ръководни постове - вицепремиер в служебния кабинет на Огнян Герджиков, както и вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените. 

Bulgaria ON AIR потърси за въпроси Деница Златева, но засега тя отказа коментар. 

Това е поредната кадрова промяна, която служебният кабинет на Гълъб Донев прави и втората рокада на високо ниво в "Булгаргаз". Златева сменя като председател Людмил Йоцов, който оглави компанията в началото на годината. Сега обаче се сменя и бордът на директорите, като поста си запазва единствено досегашният председател Иван Топчийски. 

От Българската газова асоциация обаче изразиха опасения за последствията от рокадите. 

"Когато погледнах CV-то на Деница Златева, имам въпроси за себе си, но не намирам отговори. Излиза, че някой друг е ръководил "Булгаргаз", след като сменят състава на Съвета, а оставят председателя", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.  

С изключение на азерския газ, България няма гарантирани количества внос за зимата. Преди ден "Булгаргаз" дори проведе търг за доставки за последното тримесечие, но резултатът не е ясен. Под въпрос остава и договорът с "Газпром". 

"Единственият човек, който има опит в работата с природния газ, е Йоцов. Той беше финансов директор преди години, дълго време работи в няколко компании. Деница Златева идва отникъде в нашия сектор. Има надежда, че нещо ще се промени, но как ще се говори с "Газпром"? Просто трябва да се изясни статутът на този договор. Ако Русия не е съгласна да го изпълнява - да го прекратят. Трябва да има отговорност", посочи Павлов.  

Критики дойдоха и от съпартийците на Златева. Според социалиста Таско Ерменков назначението ѝ е политическо и ще навреди на дружеството. 

Деница Златева и новите лица в борба на директорите на "Булгаргаз" се очаква да встъпят в длъжност в началото на новата седмица. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК