fallback

Депутат от "Промяната": ИТН бутна коалицията, не приема присърце борбата с корупцията

Реформите се случваха, но ИТН затвориха вратата за разговори, заяви Стоил Стоилов

28.07.2022 | 20:30 Автор: Тодор Петров

"Показахме, че може да има стабилно управление и да работим добре с коалиционните партньори от БСП и "Демократична България". Реформите се случваха. ИТН затвориха вратата за разговори с нас като мнозинство, което се бори с корупцията. В гласуването в пленарната зала ИТН отхвърлиха да се гледа законодателната програма и възможността за нов кабинет", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Стоил Стоилов в "Денят ON AIR".

От "Продължаваме промяната" ще обсъдят на национален съвет на партията как ще се явяват на изборите. Те вече получиха покана от ДБ и "Ние идваме" за общо явяване на вота.

"Има доста желаещи да влязат в коалиция с нас, но за нас това е много отговорно решение. Трябва да се види дали би имало подкрепа за широка коалиция и тогава ще вземем решението", каза Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос защо падна правителството, гостът в студиото отговори:

Грешката беше, че допуснахме в коалицията партньор, който не приема присърце борбата с корупцията. Правителството падна, когато Гроздан Караджов поиска 3,9 млрд. лв. за МРРБ. Не бяха предвидени в бюджета. Това бутна нашата коалиция. Видяхме бездействие от страна на МРРБ.

По думите му всеки ден в 9:00 ч. в пленарната зала са били групите на "Продължаваме промяната", ДБ и БСП, а от ИТН зависи форумът в парламента. По-добре е да има председател на КЕВР. Предложихме да се избере нов председател и да работим 2 седмици през август, каза още Стоилов.

Той изтъкна осигурените газови доставки, които бяха обявени днес от Кирил Петков, и обърна внимание, че продължават компенсациите за бизнеса. Служебното правителство трябва да вземе отговорни решения, за да има енергийна сигурност за страната, подчерта Стоилов.

"Започнаха много хубави реформи, но те не се видяха. Подценихме комуникацията с хората, срещу нас е впрегната огромна пропагандна машина. В бъдеще повече ще комуникираме нашите успехи и реформи, които сме направили", обърна внимание депутатът от "Продължаваме промяната".

"Приехме промените в съдебната власт, свързани с Европрокуратурата. Има цялостна картина и тя е заложена в нашата законодателна програма, но беше блокирана от ИТН", отбеляза за финал Стоилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback