Познати имена в новия кабинет на Радев - това ли са бъдещите служебни министри

Гълъб Донев почти сигурно ще заема поста на служебен премиер

28.07.2022 | 18:55 Редактор: Тодор Петров

Четвърти служебен кабинет, съставен от Румен Радев, предстои да управлява страната в следващите месеци. Трябва да бъде издаден указ за назначаването му. По Конституция няма конкретен срок за това.

Завъртяха се и евентуалните нови имена на министри. Умерен и експертен се очаква да е четвъртият служебен кабинет на Радев. В него ще има и лица от последните две свикани от него служебни правителства. Най-вероятният четвърти служебен премиер, назначен от Румен Радев, ще е добре познатият и признат експерт в социалната сфера Гълъб Донев. Той е секретар по демография и социални политики на президента и беше служебен министър на труда и социалната политика два пъти миналата година. 

Атанас Пеканов ще е вероятният вицепремиер по европейските фондове. Той беше вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев. Вътрешното министерство, което има основната роля за организирането на честен вот, вероятно ще бъде поверено на бившия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев или на Венцислав Катинов - служебен заместник-министър, след това и заместник на Бойко Рашков. 

Външен министър може да е посланикът ни в Лондон Марин Райков или служебният министър на външните работи на България в служебното правителство на Стефан Янев - Светлан Стоев. Министерството на икономиката вероятно ще се поеме от икономиста и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" София Касидова. Новият здравен министър вероятно ще е Таня Андреева, която вече беше на поста. 

Световният шампион по стрелба Весела Лечева може да оглави Министерството на спорта. Според експертите обаче основният залог ще е темата "Енергетика" и договорът с "Газпром". 

Служебният кабинет безспорно ще има една основна задача - да реши проблема с газовите доставки. Това е по-съществено и от организирането на изборите, според политолога Слави Василев. 

"Темата "Енергетика" е залогът дали служебното правителство ще бъде успешно. Ако служебният кабинет успее да върне "Газпром" в България, ние имахме най-добрия газов договор, това са най-добрите условия, които България ще намери. Да не говорим, че диверсификацията чрез втечнен газ е невъзможна", коментира той. 

Темата "Енергетика" е основна, смята и журналистът Валерия Велева. 

"Най-важната задача е да подсигури за един, макар и кратък, обозрим период от време газовите доставки за страната. Министър на енергетиката, вътрешният министър и финансовият министър, това са най-важните неща", посочи тя.

Експертите се надяват този кабинет да внесе и спокойствие. Те очакват имената да станат ясни официално съвсем скоро.

От момента на назначаването на служебното правителство започва да тече срок, според Конституцията, в който новите министри трябва да организират провеждането на вота за Народно събрание. Служебното правителство разполага с пълния обем от правомощия, както и редовно правителство, но с изключение на решения, които се взимат от парламента. Така служебният кабинет не може да променя закона за държавния бюджет, данъците и не може да взема държавни заеми. Не може да сключва международни договори. 

Правителството ще остане на власт и след изборите за 48-о Народно събрание или разпускането му. Както стана преди година - имахме два служебни кабинета един след друг.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК