Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Хърсев: В бюджета плащаме данък на популизма, с ДДС отстъпките разбиваме системата

Преизчислена е сумата по Плана за възстановяване, не може да твърдим, че е намалена, смята финансистът

05.07.2022 | 21:20 Редактор: Теодора Патронова

Защо ни режат парите по Плана за възстановяване? 

"Не е много редно да твърдим, че сумата е намалена. Всъщност тя е преизчислена. Това е формула, която така или иначе беше договорена първоначално между държавите членки на ЕС. Има критерии, по които се разпределя общият фонд. Най-силно пострадалите получават най-много", обясни финансистът доц. Емил Хърсев в "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че няма данни за сключени договори, по които да се усвояват тези средства. По думите му вероятната смяна на правителства не говори много положително, че бързо ще се компенсира това изоставане.

Финансистът смята, че средства от Плана можем да очакваме след като бъдат договорени проектите и след това започва тяхното изпълнение по етапи и се одобрят. 

"Актуализацията е политическо решение. Разбира се, кърпеж като всяка актуализация на бюджет. Забелязва се в бюджетния процес няколко тежки тенденции - силна фрагментация. Разбиване на идеите кое заслужава подкрепа. При противопоставянето между различните становища се водят мини битки и се достигат крайности в различните мнения. В резултат, на което не получаваме убеждението, че имаме някаква смислова бюджетна програма", коментира доц. Хърсев пред  Bulgaria ON AIR.

По думите му в бюджета плащаме данък на популизма и желанието с държавни средства да облекчим състоянието на конкретни отрасли. Финансистът подчерта, че в бюджета не забелязваме антиинфлационна стратегия. Той обясни, че цените на хляба след свалянето на ДДС ще паднат за известно време и след това постепенно ще отидат нагоре. 

"С тези отстъпки в ДДС, които бяха направени, ние просто разбиваме единството на системата и я влошаваме. Правим я трудна за операции и наблюдение. Инфлационните процеси като че ли заглъхват, тоест е ясен таванът на цените. Паниката се поуталожи", каза доц. Хърсев.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа
 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК