fallback

Валентин Танев: Спешни мерки за подкрепа на театрите, заплатите да се увеличат

"За първи път ни се случва да нямаме диалог с Министерството на културата", сподели актьорът

03.06.2022 | 21:05 Автор: Жаклина Иванова

Как властта ще спре недоволството в театрите?

"Има две неща, които трябва да станат факт - да бъдат заплатите високи и да не бъдат скъпи билетите, за да могат хората да си позволят да ходят на театър, концерти, особено в условия на криза", сподели актьорът Валентин Танев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него Министерството на културата не се интересува от мнението на гилдията.

"За първи път ни се случва да нямаме връзка и диалог с Министерството на културата. Трябва бързо да се мисли какво може да доведе до намаляване на разходите. Парите трябва да бъдат използвани рационално в условия на криза. Не се знае какво ще бъде утре", уточни той.

По думите му първото, което трябва да се направи, е да се намалят разходите на самите сгради.

"Разбрах, че по-голямата част от министерствата ползват горива с намалени цени. Това трябва да стане и за театрите, защото пътуваме непрекъснато. А едни от най-големите ни разходи са тези за гориво", добави актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Танев каза, че функцията на държавата е да защити културата при актуализацията на бюджета, като подчерта, че основно това е работа на културния министър.

"Това ще доведе до някакво повишаване на заплатите. Моделът през следващата една година не трябва да се променя, защото се намираме в условие на криза и ние нямаме реален пазар. Не бива оперите и театрите да бъдат изкарвани на пазара, защото покупателната способност е много ниска, а разходите ни са много големи. Трябва да се мисли за преструктуриране на самата система", завърши актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback