Безлов: Нормално беше да изтекат записи преди вота, ПП-ДБ могат да се възползват

Според експерта по сигурност ДАНС не е магическа формула, с която да се разреши казусът

22.05.2024 | 21:22 Редактор: Деси Николова

Медийното пространство стана достояние на запис от разговори по време на кампанията на ПП-ДБ по време на последните парламентарни избори.

"Това не са първите записи, с които се забавляваме преди изборите. Сещам се 2013 година, тогава Борисов беше във фокуса на изтекли записи, появили се записи и така нататък. Ако вземем да търсим назад във времето, сигурно ще намерим и в края на 90-те години. От моя гледна точка, нищо драматично няма в това да има записи преди изборите. Стана евтина технологията да си пуснете телефона да записвате", каза експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че едно от нещата, които правят впечатление в записите е, че качеството на записите е лошо. Кирил Петков пък заяви, че записите са манипулирани.

"Избрали са си някаква PR линия, с която да защитават позицията си. Обикновено всяка политическа партия, която има такава екстремна ситуация има и такъв екстремен PR. Измислят някакви аргументи с опит да си защитят позицията. Нищо драматично няма в това, което виждаме", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Безлов отбеляза, че за политическите противници на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" това е шанс да се възползват от ситуацията.

"Какво ще се случи сега не е интересното. Интересното е какво ще се случи на 9 юни. Опитът от други записи обаче показва, че при такива избори със слаба избирателна активност, обикновено отиват феновете да гласуват и това, което се случва е, че няма големи изненади. Обикновено стадионът е полупразен, но феновете са си там", отбеляза Безлов.

Според него е напълно вероятно да не се стигне до разплитане на казуса с изтеклите записи, дори и ако ДАНС се намеси.

"Това с ДАНС е като някаква магическа формула. В крайна сметка вие някога видели ли сте ДАНС нещо да реши? Какво ли не разследва - от детски болници до язовирни стени", каза Безлов. 

Гледайте целия разговор във видеото.