Коментар за скандала "Кеш": Брутална наглост, ще отврати хората от изборите

Резултатът от вота е непредсказуем, ГЕРБ и ДПС могат да управляват заедно, убедени са Валерия Велева и проф. Стоян Денчев

22.05.2024 | 21:08 Редактор: Елеонора Танева

Скандалът "Кеш" се развихри 2 седмици преди изборите за български и евродепутати. 

"Същината е за какво се говори в записите - пари кеш, които трябва да бъдат събирани за предизборната кампания през 23 г., това го говори финансов министър, който знае законодателството. Много добре му е ясно, че когато в една партия се събират пари кеш, това са черни каси", коментира журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя изрази изненадата си от липсата на реакция на прокуратурата и Сметната палата по изтеклите записи. 

"Казват "Ние искахме да съберем 3 млн.", но не ги събрали - брутално нагли са, безпардонно газят законите в тази държава. В понеделник се обадих в прокуратурата, за да разбера дали са прочели медийните публикации. Оказа се, че записите са на бюрото на градския прокурор г-жа Кирилова, очаквах вчера да има реакция, такава няма. Вътрешният министър се хвали с 62-ма задържани за купуване на гласове. Имаме наченки за пране на пари, сигнали за черна каса за политици, които дойдоха с лозунга "борба с корупцията" и те са тези, които са носителите на тази корупция, която ни се сервира пред очите", заяви Велева", заяви Велева. 

В ефира на Bulgaria ON AIR общественикът проф. Стоян Денчев определи скандала като "нечуван". 

"Видях реакциите на Борисов и Пеевски, много остри реакции. Очаквам реакцията на г-жа Нинова, на тези новите, които искат да влязат в парламента. Когато заработи НС, ако трябва да се направи и специална комисия. Очаквам и посланикът на посолството на САЩ да реагира - да се каже дали е диктувано кой да бъде включен в списъка "Магнитски", каза проф. Денчев. 

И двамата са убедени, че избирателите са отвратени от случващото се. Но и никой не може да прогнозира какъв ще е изходът от вота на 9 юни. 

"В момента предизборната кампания не е адекватна, няма послания. Говори се за пари постове, не се говори за законодателна политика, как ще се промени животът на хората", каза Валерия Велева. 

Очакванията на гостите са ПП и ДБ да се разделят. И двамата не виждат причина ГЕРБ да не управлява заедно с ДПС след изборите.

Гледайте целия разговор във видеото.