"Тренд": ГЕРБ-СДС водят на идните избори, битката е за второто място

До урните ще стигнат близо 2 милиона и половина души

22.05.2024 | 14:01 Редактор: Деси Николова

Проучване за електоралните нагласи сочи, че на тези избори до урните ще стигнат близо 2, 5 млн. души. Народните представители в 50-ото Народно събрание ще бъдат избрани от 48% от хората с право на глас, а за Европарламента ще гласуват 3% по-малко. 

Според изследването първа политическа сила с над 10% преднина е ГЕРБ-СДС. За второто място битката се води между "Продължаваме промяната-Демократична България", които към момента са с малко над 15%, ДПС с 14,9% и Възраждане с 14,8%.  На пето място с над 6% разлика е БСП. Най-малката партия и в следващия парламент ще бъде "Има такъв народ". А новият проект на Ваня Григорова и Мая Манолова остава под 4-процентната бариера, заедно с "Левицата", "Синя България" и "Български възход". "Не подкрепям никого" ще изберат 5% от гласуващите.

Преднината на ГЕРБ-СДС остава и при Евровота. Повишение има в гласовете на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане" в сравнение с парламентарните избори. ДПС събира малко под 15% от вота. А според данните БСП ще бъде с по-слаб резултат спрямо националните избори. Евролистата на "Има такъв народ" събира 5,5% процента. 

Данните са от проучване за електоралните нагласи на социологическа агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа", реализирано в периода между 11 и 18 май чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 пълнолетни души.