Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Танев: Спешни мерки за подкрепа на театрите, заплатите да се увеличат

"За първи път ни се случва да нямаме диалог с Министерството на културата", сподели актьорът

03.06.2022 | 21:05 Редактор: Жаклина Иванова

Как властта ще спре недоволството в театрите?

"Има две неща, които трябва да станат факт - да бъдат заплатите високи и да не бъдат скъпи билетите, за да могат хората да си позволят да ходят на театър, концерти, особено в условия на криза", сподели актьорът Валентин Танев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него Министерството на културата не се интересува от мнението на гилдията.

"За първи път ни се случва да нямаме връзка и диалог с Министерството на културата. Трябва бързо да се мисли какво може да доведе до намаляване на разходите. Парите трябва да бъдат използвани рационално в условия на криза. Не се знае какво ще бъде утре", уточни той.

По думите му първото, което трябва да се направи, е да се намалят разходите на самите сгради.

"Разбрах, че по-голямата част от министерствата ползват горива с намалени цени. Това трябва да стане и за театрите, защото пътуваме непрекъснато. А едни от най-големите ни разходи са тези за гориво", добави актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Танев каза, че функцията на държавата е да защити културата при актуализацията на бюджета, като подчерта, че основно това е работа на културния министър.

"Това ще доведе до някакво повишаване на заплатите. Моделът през следващата една година не трябва да се променя, защото се намираме в условие на криза и ние нямаме реален пазар. Не бива оперите и театрите да бъдат изкарвани на пазара, защото покупателната способност е много ниска, а разходите ни са много големи. Трябва да се мисли за преструктуриране на самата система", завърши актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК