Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Хампарцумян: Затягането на кредитирането е предупреждение, лихвите скачат с до 25%

Около 70% от новото богатство в България се създава от частния сектор, каза банкерът

22.05.2024 | 20:35 Редактор: Вяра Димова

Според доклада на ЕЦБ България не покрива инфлационния критерий.

"Независимо, че инфлацията върви устойчиво надолу, не го покриваме. Не показваме и дипломатическа, политическа мотивация да стане това по-бързо. Ще трябва да си изпълним критериите. Надявам се Министерският съвет да вземе необходимите мерки, за да ги изпълним", коментира финансистът и банкер Левон Хампарцумян в "Денят ON AIR".

Според него проблем е именно дефицитът: "Когато догонваш и растеж, ще имаш дефицит".

Около 70% от новото богатство в България се създава от частния сектор, каза Хампарцумян. Относно разпространената, но непотвърдена информация, че Първа инвестиционна банка се продава, банкерът напомни, че при такива сделки публично се обявяват, когато нещата вече са завършени.

"Във всеки един момент една фирма или банка може да бъде продадена или купена. Банковият сектор на България има по-добри и по-лоши управляеми банки, но всички са в рамките на базови критерии. Българският банков пазар е доста фрагментиран, и европейският също", обясни финансистът пред Bulgaria ON AIR.

Хампарцумян определи затягането на кредитирането като стъпка в правилната посока, но е по-скоро предупреждение, отколкото рязко движение. 

"Вероятно лихвите ще тръгнат нагоре. Няма да е рязко, но можем да очакваме нещо между 5 и 25%. Ниските лихви в ЕС и Еврозоната, спрямо Америка, идват от големите държавни дългове на южните държави в ЕС. БНБ е важна институция. Тя ще продължи да е важна и в структурата на Еврозоната", уточни той.

Финансистът изрази мнение дали е възможно минималната работна заплата от 1 януари да стане 1080 лв. 

"Склонен съм да обсъдя със синдикатите, ако те, заедно с това колко искат да стане минималната заплата, кажат колко членове имат. Това е една от много добре пазените тайни. Ние можем да си позволим всичко, но ако от другата страна няма предлагането на стоки и услуги, които да покрият новата стойност, ще получим инфлация", анализира Хампарцумян.

Той подчерта, че страната ни е голяма световна сила в производството на технология за хазарт.

"По-добре хазартът да бъде лимитиран в места, където има туризъм, ограничен във време и в пространство", уточни Хампарцумян.

Гледайте целия разговор във видеото.