Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев обясни какво е нужно за получаване на отстъпка от 25 ст. на литър гориво

По думите му по-високата инфлация е враг на домакинските бюджети, но е приятел на държавния бюджет

18.05.2022 | 21:20 Редактор: Здравко Черкезов

Два са вариантите за получаване на отстъпка на всяко зареждане от 25 ст. на литър гориво, заяви зам.-председателят на ПГ на "Демократична България" в 47-ото НС Владислав Панев пред "Денят ON AIR".

"Като зареждаш на бензиностанция или получаваш, или не получаваш отстъпката. Получаваш отстъпката, ако зареждаш от масовите бензини (A‑95 и Diesel EKONOMY) и си физическо лице. Ако зареждаш "премиум" клас горива, няма да има отстъпка, тъй като се предполага, че гражданите, които ползват такива горива, нямат нужда от тези 25 ст. на литър", обясни Панев.

По думите на съпредседателя на "Зелено движение" мярката е направена така, че да помага на най-потърпевшите от растящите цени на горивата и от инфлацията. Ще влезе в сила евентуално от 1 юли, след актуализацията на бюджета.

"Мерките не бих казал, че са антиинфлационни, но не биха и напомпали инфлацията. Инфлацията се помпа, когато държавните разходи скачат и дефицитите растат. Дефицитът в случая няма да расте, като заложеното и в актуализацията ще бъде, че той ще остане в рамките на коалиционното споразумение като процент от БВП", увери Панев в ефира на Bulgaria ON AIR

По-високата инфлация е враг на домакинските бюджети, но е приятел на държавния бюджет, стана ясно от думите му. "Води до по-високи приходи от ДДС; отделно имаме капиталови разходи, които бяха двойно по-големи от Бюджет 2021 – и те няма да се случат", посочи депутатът от ДБ.

Панев коментира и призива на Христо Иванов за "депутинизация на страната", като според него изземването на собственост от частнa компания като "Лукойл Нефтохим Бургас" е сериозно действие, което може да бъде прилагано в много крайни случаи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК