Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Филип Попов, БСП: От 2 лв. хлябът става 1,60, "Газпром" е част от националния ни интерес

Бюджетът на държавата не е бездънна каца и мерките трябва да се приоритизират, подчерта депутатът

18.05.2022 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Правителството представи безпрецедентен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. 

"0% ДДС за хляба няма как да не се отрази на крайната цена. Хипотетично при 2 лв. цена в магазина, той ще стане 1,60 лв. Не мисля, че ще има спекулации с цената на хляба. Това е една от мерките, която ще достигне до всеки български гражданин. Както и 25 ст. отстъпка за литър гориво, ДДС на парното, премахване на акциза на газта", коментира депутатът от БСП Филип Попов в студиото на "Денят ON AIR". 

И уточни, че новите над 10 мерки, за които коалиционните партньори са се споразумели, са насочени към всички български граждани.

"Инфлацията не е само в България, тя е навсякъде. Редица страни предприеха вече мерки. Основният проблем в България са цените и доходите. Цените на основни продукти растат, доходите бяха замразени последните 10 г.", уточни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Попов подчерта, че с актуализацията на бюджета ще бъдат въведени още мерки, които засягат пряко гражданите.

"Не може всички мерки да бъдат накуп, бюджетът на държавата не е бездънна каца и мерките трябва да се приоритизират", уточни той. И изрази увереността си, че коалицията е стабилна, а напрежението се създавало изкуствено. 

"Всички излязоха обединени от коалиционния съвет по отношение на мерките, на справянето с кризата. От доста време насам се правят опити да се създаде изкуствено напрежение в коалицията. Първо беше за управителя на БНБ, после опозицията се опита да вклини клин по отношение на доставките на оръжие за Украйна", заяви Попов.

От думите му стана ясно, че левицата не се е отказала от искането си за подновяване на преговорите с "Газпром" за доставки на синьо гориво

"Това което постигна министър-председателят, договарянето на 2 танкера от САЩ, е нещо наистина положително. В крайна сметка, доколкото ми е известно, на България са ѝ нужни поне по 2 танкера на месец, за да задоволи газовите си нужди. Не знаем как ще е по-евтино - дали газ по тръба или с танкери. Затова "Газпром" е част от нашия национален интерес и защитата му", добави депутатът от БСП.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК