Българи споделят: Антикризисните мерки са недостатъчни

Експертите пък са скептични и не виждат реална помощ

18.05.2022 | 18:58 Редактор: Ваня Кузманова

Kак реагират хората, към които основно са насочени мерките на кабинета? И защо финансисти видяха в тях политически ход, а не реална помощ? 

Валери е баща на 2 деца. Казва, че увеличените данъчни облекчения за деца е добро начало, но далеч не е достатъчна.

"Засега е добре. Зависи откъде ще дойдат парите. Ако идват от производство, печалби на компании и от данъци, добре. Обаче ако започнат да се теглят кредити постоянно, както предполагам, че ще стане, че няма да е много добре в дългосрочен план. Ако няма пари в бюджета, човек и да не е икономист или финансист, може да си направи сметка, че тези пари ще ги плащаме ние", посочи Валери.  

Според финансистите обявените от правителството мерки може и да силни като политически ход, но на практика вместо да бъде овладяна, инфлацията ще продължи да расте. 

"Намаляването на данъците би имало смисъл, ако тези данъци останат постоянно на ниските си нива, но те няма да останат, защото идеята е да овладееш инфлацията и да спреш нарастването на цените. Ако мерките се махнат, автоматично цените ще скочат на другия ден. Такава мярка би имала смисъл само ако е дългосрочна", заяви финансовият експерт Любомир Дацов.  

Увеличаването на пенсиите от 1 юли според експертите пък може да изкриви пенсионната система. Виолета е пенсионерка почти 30 години и пенсията ѝ стига, за да покрие само основните си разходи. 

"Не, ще видите в кошницата какво ще сложим сега първо и второ не съм съгласна с това, обещаха преизчисляване на пенсиите. Аз съм от преди 90 година и моята пенсия е много ниска. Ами справяме се, няма как. Лишаваме се от много неща и така", обясни Виолета.  

"В България пенсиите са толкова ниски, че трябва да има ежегодна актуализация", каза Евгени.  

Дългоочакваната от шофьорите компенсация при зареждане на гориво също влиза в сила, и то без ограничения. От нея ще се възползва Надежда, която би ползвала градския транспорт, но работата и изисква да се придвижва с кола. 

"Да, но тези 25 стотинки пак не са нещо, кой знае какво на фона на това какви бяха цените преди нали големия скок на инфлацията, която дойде сега. Да, все пак са нещо", смята Надежда. 

"Те всеки ден цените растат. Тези 25 стотинки, които ще ги дадат обезщетение, не знам докъде ще стигнат", призна Димитър.  

Премахването на данък добавена стойност върху хляба едва ли ще бъде усетено от крайния потребител, смятат производителите. 

Част от експертите също остават скептични и обясняват, че намалените данъчни приходи трябва да бъдат компенсирани с увеличаване на други налози, намаляване на разходите или теглене на заеми.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК