Гуцанов от БСП посочи откъде ще дойдат парите за антикризисните мерки

Бюджетът от 20 млрд. за социални мерки отиде на 22 млрд., изтъкна социалистът

18.05.2022 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Гуцанов от БСП посочи откъде ще дойдат парите за антикризисните мерки

"Бюджетът от 20 млрд. за социални мерки отиде на 22 млрд. – нещо, което никога не е било, при социален министър от БСП", заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов във връзка с обявения от правителството пакет от антикризисни мерки.

В парламента той коментира, че пенсиите от 1 юли се увеличават с 20%, а от 1 октомври ще има преизчисляване на пенсиите. 

"С 56% са вдигнати пенсиите от началото на нашето управление. Да, не е достатъчно, но това е огромна стъпка напред, имайки предвид какво се случваше през последните 10 години за най-ощетените хора в нашето общество, които са над 2 милиона", заяви Гуцанов.

По думите му приетата мярка от 0% ДДС за хляб и хлебни изделия е от изключителна важност за всеки един български гражданин и пряко ще намали цената на тези продукти.

Социалистът посочи откъде ще дойдат част от парите за тези мерки: Вкарваме още през следващата седмица закон за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор - и за производителите, и за търговците. Ние смятаме, че нормалната печалба е 15%, не може да се трупат печалби в колосални размери в един кризисен момент.

Гуцанов уточни, че става въпрос за всички предприятия – и за държавни, и за частни. Той увери, че разчетите са направени и приходите ще стигнат. 

Снимка: БСП

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК