Опозицията за мерките: Втора стъпка към финансовата криза

Всяка от партиите в управляващата коалиция е направила компромис

18.05.2022 | 13:56 Редактор: Елеонора Танева

Веднага след обявяването на антикризисните мерки от властта, последваха коментари в Народното събрание. Искрите в управляващата коалиция се превъзмогнати.

Всяка една от партиите е направила своя компромис и крачка назад. БСП - да стопира идеята за промяна на минималната работна заплата. "Има такъв народ" са дали "зелена светлина" за мерките, въпреки че не са видели необходимите финансови разчети. 

"Всяка една партия от коалицията имаше възможност да представи своите виждания и те бяха обсъдени на коалиционен съвет и бяха взети финалните решения", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

"Приеха се социални мерки, които не успяхме години наред да направим. Бюджет от 22 млрд. лв. за социални мерки никога не е било", подчерта социалистът Борислав Гуцанов.

"Успяхме да ги убедим отстъпката при зареждане от 25 ст. да важи за най-евтините горива", добави народният представител от "Демократична България" Мартин Димитров.

"Нито имахме анализ какви ще бъдат приходите от газ, електричество... Какъв ще бъде размерът на ДДС, на акцизите, това трябваше да бъде направено предварително", коментира  Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Опозицията коментира, че с тези мерки няма да се пребори инфлацията, а ще задълбочи кризата.

"Мерките, които се предлагат, са втора стъпка към финансовата криза. В името на това да бъде спечелено малко политическо време за това напълно изразходено за 6 месеца управление", коментира народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

"Можеше да не се изземват част от средствата под формата на данъци и сега да се връщат, защото така се включват в цените на продуктите, които хората консумират", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Излиза, че когато ние предлагаме мерки, с които ще се накърни размера на фиска с 2 млрд. лв., е нещо лошо, но когато тези 2 млрд. лв. се предлагат от управляващите, е добро", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
България прилага с добри и (след съответен период) с лоши влияния метод за емитиране на левове. Неправилният метод за емитиране на левове е водеща причина за сегашната инфлация в България. При запазване на неправилния метод за емитиране на левове, държавната власт, колкото повече помага заради нанесени щети от инфлация толкова повече се създават нови щети. Сигнализирай за неуместен коментар