Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист с тежка прогноза: 70 000 бизнеса са под риск от фалит до края на 2022 г.

Политиците си правят експерименти, взимат мерки под натиска на улицата, коментира Светлин Танчев

16.05.2022 | 21:35 Редактор: Елеонора Танева

Помощта от 2 млрд. лв., която "Продължаваме промяната" предлага, няма да има очаквания ефект. Това мнение изрази икономистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR". 

"Нещата ще станат доста по-зле, преди да станат по-добре. Несериозни са тези експерименти, които политиците си правят. Рискуваме 70 000 бизнеса да затворят до края на годината. Много от политиците не си дават сметка. Инфлацията е най-страшното нещо в бизнеса", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той определи помощите като много закъснели.

"Това са несериозни неща и вероятно са решени под натиска на улицата. Виждаме едни бързи мерки, които правителството не е остойностило. Нещо като предизборни обещания. Една помощ, за да е адекватна и да има ефект, трябва да е насочена и навременна. Ако един бизнес фалира, и милиони да му изсипеш след това, той вече е приключил", добави Танчев.

Според икономиста страната ни може и без руски газ, но големият въпрос е на каква цена ще го получаваме.

"Като най-бедната държава към днешна дата не можем да си позволим такава екзотика. Трябваше още от първия ден, ако някой разбираше от икономика, да се заговори за шистовия газ, какъвто в България има доста. Хората скочиха преди време, но до голяма степен тогава беше намесата на Русия. Поне трябваше да знаем има или няма. Ако ние изтъкваме шистовия газ, това можеше да ни помогне за намаляване на цената", убеден е икономистът.

Танчев подчерта, че основният проблем пред бизнеса е неизвестността. Това, че не може да планира разходите си и всичко се променя ден за ден.

"Бизнесът се опасява от неизвестността. Той е адаптивен, ако знае, че след 1 година газът ще е по 3, поне ще има предвидимост. Не се взимат адекватни мерки, в същото време ние се движим в насрещното движение, нищо от това, което е обещано, не се случва", каза още събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК