Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Правителството само ще реши какво означава "техническа помощ" за Украйна

"Украйна ни е благодарна за помощта, която ѝ оказваме", заяви депутатът Александра Корчева

20.04.2022 | 20:22 Редактор: Здравко Черкезов

Депутатите от Комисията по външна политика приеха пакет от мерки във връзка с войната в Украйна, включително предоставянето на "техническа помощ за защитни цели".

"Първата точка е създаване на цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции спрямо Русия от ЕС и от нас като страна членка на ЕС. Втората точка продължаване на усилията по посрещането на украинските бежанци. Всъщност третият елемент от нашето решение е предоставянето на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна", обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Александра Корчева пред "Денят ON AIR".

Корчева, която е част от външната комисия, уточни, че е работа на правителството да прецени какво представлява "техническа помощ за защитни цели".

"Даваме мандат на изпълнителната власт да направи преценката какво можем да дадем от гледна точка на всякакви средства", подчерта тя.

По-рано през деня украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от българския парламент и правителство военна помощ за страната си. Според Корчева, Украйна е благодарна на България, за помощта, която ѝ оказва.

"Правителството вече достави каски и бронежилетки с решение на 7 април, а освен това участваме в общия европейски механизъм, който предоставя помощ на Украйна. Така че определено сме част от решението", изтъкна събеседникът на Ганеила Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По отношение на темата за Северна Македония правителството следва обща позиция на държавата, която "продължава да е същата", стана ясно от думите на Корчева. 

"Осъзнаваме, че би било добре за всички Северна Македония да стане част от ЕС, но само ако бъдат изпълнени нашите условия", категорична бе тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК