Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП: Разговорът за размера на минималната работна заплата не е приключен

"Имаме четири варианта относно преизчисляване на пенсиите", заяви депутатът Веска Ненчева

14.04.2022 | 21:21 Редактор: Теодора Патронова

Какви са идеите на БСП за справяне с икономическата криза?

"Днес е стартът на този разговор, който всъщност беше неизбежен. Още с приемането на бюджета на държавата и с връхлитането на кризите една след друга, всъщност наложи мисленето в посока, в която ние развихме идеите, така че те да бъдат в полза на работещите българи", заяви депутатът от БСП Веска Ненчева в "Денят ON AIR".

Тя добави, че са се концентрирали върху данъчната политика - намаляване на ДДС на регулираните стоки. По думите ѝ, когато ДДС-то е намалено, това трябва да стигне до крайния потребител. Също така предлагат и преизчисляване на пенсиите, което да влезе с актуализацията на бюджета.

"Задължително е да има необлагаем минимум за работещите - един праг, върху който трябва да се коментира и да се намери с коалиционните партньори. Те ще приемат нещата след разговор, защото те също могат да дадат своите идеи. Изключително трудно е, когато четири партии трябва да обединят усилията си, но те си заслужават. Ние имаме грижа за този народ", подчерта Ненчева пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, че няма да се увеличи минималната работна заплата, тя коментира, че актуализацията предстои и няма да отстъпят от това, защото смятат, че е необходима. Според госта разговорът не е приключен относно размера на минималната работна заплата. 

"Имаме четири варианта относно преизчисляване на пенсиите - тоест разговорът има опции, в които могат да се приемат и други мнения. Въпросът е сега реално хората да усетят в джоба си подкрепата на държавата. Ковид добавката беше много неразумно въведена, защото това е добавка, която не е към размера на пенсията. Сега виждам и при разговори с министъра и неговия екип, че трудно подреждат формулата, така че да не бъдат ощетени пенсионерите", изтъкна Ненчева.

"Ние сме последователни в политиките си. Това, което смятаме, че е правилно е продиктувано не от някакъв политически пиар, а от това, което сме видели като нередности. С тези фирми, които нахлуват в пространството на хората, трябва да се откликне по някакъв начин. законът за колекторските фирми като текстове е добре изчистен. Продължаваме с разговорите", изтъкна депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК