Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафиров, БСП: Времето ще покаже дали трусовете в коалицията са сериозни, справяме се

"Първото препятствие, през което преминахме, беше приемането на бюджета", посочи депутатът

13.04.2022 | 20:37 Редактор: Ваня Кузманова

Колко сериозни са разделителните линии в коалицията?

"Времето ще покаже дали трусовете в коалицията ще бъдат сериозни. Още със създаването на коалицията беше ясно, че тя няма да бъде лесна, защото включва в себе си разнородни политически субекти. Тези особености се проявиха още със започването на функционирането на коалицията, но смятам, че засега се справихме добре", заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че БСП категорично няма да допусне или поне няма да участва в правителство, което вземе решение да изпрати оръжие в Украйна, просто защото това не е решението на въпроса. 

"Това по никакъв начин не изключва нашите ангажименти по отношение на бежанците и хуманитарната помощ", допълни депутатът.

"Докато нашите приятели от РСМ не разберат, че договорите са за това, за да се изпълняват, докато там продължава да има език на омразата, докато българите продължават да бъдат изключвани от Конституцията, няма как българската държава да даде старт за членството в Европейския съюз", посочи Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от самото начало е било ясно, че предложените кандидати за управители на БНБ не намират подкрепа в коалицията

"Факт е, че нито един от кандидатите няма потенциала да обедини зад себе си гласовете на цялата коалиция", каза гостът. 

"Първото препятствие, през което преминахме, беше приемането на бюджета и направихме един социален бюджет, който тепърва ще бъде усетен. Следващата най-важна задача пред управляващата коалиция е актуализацията на бюджета", коментира Атанас Зафиров.  

Той заключи, че държавата трябва да инвестира в сигурност, да инвестира в своята армия

"С удовлетворение искам да споделя, че в бюджета, който приехме, има допълни 600 млн. лв. за въоръжение, но те са насочени предимно към социални придобивки за военнослужещи, така че тази професия да стане по-примавлива за младите хора", допълни депутатът от БСП.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК