БСП иска оттегляне на номинациите за БНБ, направиха оценка на 100-те дни управление

Управляващите се събират, за да обсъдят избора на управител на БНБ

09.04.2022 | 19:05 Редактор: Ваня Кузманова

Управляващите се събират на нов коалиционен съвет утре, за да обсъдят избора на нов управител на БНБ и още ключови въпроси, по които имат различия. Междувременно БСП направи анализ на първите 100 дни на кабинета и заяви своите позиции по основните проблеми на властта. 

В управителя на БНБ Корнелия Нинова не вижда партийно лице или депутат, а банкер, който е международно признат.

"Ние положихме усилия в последните дни, ще продължим да полагаме да оттеглят двете кандидатури и да пристъпим към решение – единно за коалицията на човек, какъвто описахме профила му. Доколкото знам прави чест на Кирил Петков, че е готов да направи такава стъпка. Но Слави не, тоест ние утре ще продължим с убеждаването от наша страна", посочи Корнелия Нинова.  

От БСП потвърдиха категоричната си позиция, че няма да подкрепят предложението на "Демократична България" за износ на оръжие към Украйна. 

"Нито в Министерския съвет като министри, нито аз персонално ще дадем и един глас или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжия, боеприпаси за Украйна. Нито един документ с един патрон, изписан върху него няма да подпиша като министър на икономиката и индустрията. Това означава, че износът не може да тръгне", заяви лидерът на БСП Нинова.  

Одобрението ни за членството на Северна Македония в ЕС също не може да стане факт без досегашните условия към западната ни съседка, категорични са от БСП. 

"Стартиране на процес за присъединяване на РСМ да започне едва след изпълнение на двустранния договор между България и Македония", допълни Нинова. 

Освен наболелите проблеми пред кабинета, Нинова оцени първите 100 дни на кабинета. В тях основната слабост на управляващите партии е била лошата комуникация помежду им, а основният успех – преодоляването на редица кризи. Останалите членове на БСП обаче видяха ролята на левицата във властта различно. 

"Винаги може да е по-добре, но само забележете какви първи 100 дни бяха", посочи депутатът от БСП Александър Симов. 

Левицата ще предложи в актуализацията на бюджета да бъде заложен таван на цените на определени стоки, въвеждане на необлагаем минимум и преизчисляване на пенсиите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК