Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Путин завзема крайбрежната част на Украйна и слага край на войната?

"Европейският съюз не е убежище за различни видео държави, които са изпаднали в тежка ситуация", заяви Илия Лазаров

11.04.2022 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Австрийският канцлер е в Москва. От началото на войната това е първа среща на руския президент Владимир Путин с европейски лидер.

"Австрия е една държава, която до към средата на 50-те е била разделена на окупационни зони. Тя си има традиционни връзки с Русия. През Виена преминават едни от големите обороти на руски капитали. Самата тя е обявила неутралитет във военно отношение, както и Швеция. Винаги са се опитвали да играят като посредник, а Виена е място за много посреднически действия", каза международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че няма как да се сложи край на войната с една среща.

"Също толкова е несериозно е, че Украйна ще стане за седмици член на ЕС. Дори като политическо решение звучи нелепо, защото Европейският съюз има съвсем други функции, не е убежище за различни видео държави, които са изпаднали в тежка ситуация, без да подценявам трагедията в Украйна и всичко, което се случва там. Диалогът трябва да се поддържа, тази война, за да приключи - трябва да се намери такъв изход, в който и двете страни да обявят, че са победили", допълни Лазаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента моралният победител е Украйна.

"Тя успя да предотврати първоначалните планове на руския президент да се завземе цяла Украйна, да се смени правителството и да се сложи марионетно. Русия срещна силна съпротива. Украинците отбраняват своите домове, но руснаците, които идват в Украйна, нямат кауза. И това психологически ги прави по-слаби в тази битка. Путин най-вероятно ще завземе цялата крайбрежна част на Украйна, ще отреже Украйна от достъп до морето с много жертви и ще обяви край на окупацията", подчерта международният анализатор.

По думите му целта на руския президент, завземайки цялото Крайбрежие, е да контролира всичките пристанища.

"Той иска да контролира износа на зърнени продукти - пшеница, слънчоглед, както и да контролира износа на метали. И по този начин да стимулира икономиката на Русия и да се опита да нанесе удар по долара. А Китай с удоволствие наблюдава цялото това противопоставяне.  Русия ще бъде принудена да стопли още повече отношенията с Китай след тази война", посочи Илия Лазаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
играч
преди 2 години
а ние от много политолози ,политици и анализатори ще си стоплим празните глави Сигнализирай за неуместен коментар