Зеленски: Русия няма да спре, следващите седмици ще са изключително критични

Австрийският канцлер Карл Нехамер е в Москва, за да срещне с президента на Русия Владимир Путин

11.04.2022 | 13:37 Редактор: Жаклина Иванова

Европейски лидер се срещна с руския президент Владимир Путин за първи път от началото на войната. Австрийският канцлер Карл Нехамер говори с Путин близо сравнително кратко - час и половина в резиденцията му край Москва.

А в Люксембург се събраха министрите на външните работи. Основната тема е руската агресия и евентуални нови санкции, включително петролно ембарго и забрана за внос на газ от Москва. 

На този фон - десетки хиляди руски военни и много техника се насочват към Донбас. Според украинската армия, Русия вероятно ще извърши "провокативни действия" в Молдова, за които ще обвини Украйна.

Десетки хиляди руски военни се насочват към Донбас. Украинската армия смята, че Русия вероятно ще извърши "провокативни действия" в Молдова.

Следващите седмици ще са толкова критични, колкото тези от началото на войната. Това предупреждение отправи украинският президент Володимир Зеленски. А причината - съсредоточаването на руската офанзива на изток.

"Русия няма да спре, докато не бъде принудена да спре", каза той.

Въпреки че руските сили се изтеглиха от северната част на Украйна, кметът на Киев Виталий Кличко не изключи възможността войските да направят нов опит за превземане на украинската столица.

Продължава и обстрелът над Харков и Мариупол. Очаква се днес да има девет хуманитарни коридора, в резултат на постигната договорка между Москва и Киев.

"Пет от коридорите ще са в Луганска област. Сред планираните коридори има и един за евакуиране на хора с техни лични превози средства от Мариупол. В неделя са се евакуирали 2800 души, от тях 200 жители на Мариупол", уточни вицепрезидентът на Украйна Ирина Верешчук.

Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района на Киев - сцените били далеч по-страшни от тези в Буча и Бородянка.

В Украйна вече пристигнаха първите 20 бронетранспортьора, изпратени от Австралия. Канада предоставя помощ на Киев за документиране на военни престъпления, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.

Световната банка очаква спад в икономиката на Украйна с 45% за тази година. Около 11% се очаква да е спадът на БВП на Русия поради финансовите санкции.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК