Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Животозастраховането расте с 38%, но застрахователната ни култура остава ниска

"Чрез застрахователните продукти гражданите могат да излязат на финансовите пазари", изтъкна изп. директор на "Булстрад Живот" Светла Несторова

08.04.2022 | 21:05 Редактор: Теодора Патронова

Може ли животозастраховането да бъде инвестиция?

"На животозастраховането се гледа като на начин да заделиш средства за бъдещето. На мен повече ми се иска да се осъзнава ролята му като защита на най-важното, а инвестицията и спестяването нека да идват на втори план. Секторът на общото застраховане расте с малко над 8%, а животозастрахователният расте с 38%. Ние сме в един настигащ темп вече". Това каза главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" Светла Несторова в "Денят ON AIR". 

Дни преди да се включи в първия по рода си мултиплатформен проект "Застраховки Живот - защита и инвестиции" на Bulgaria ON AIR и Асоциацията на българските застрахователи, Несторова загатна кои са част от важните теми пред застраховането и животозастраховането.

Тя обясни, че в цяла Европа животозастраховането представлява над 56% от общия премиен приход, само при нас то е в догонваща роля. По думите ѝ българите в момента нямат къде да сложат допълнителните си средства. 

"Ние се намираме в парадоксална ситуация, в която човек в банките може само да загуби пари, но не може да спечели пари. Самите банки осъзнават това и прибягват до животозастрахователни продукти. Тази тенденция ще продължава, макар че инфлацията, която се появява сега, най-вероятно ще раздвижи финансовия пазар и в България", коментира Несторова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че чрез застрахователните продукти, особено тези с инвестиционен елемент, гражданите имат възможност да излязат на сериозни финансови пазари с много сериозни инвестиционни фондове. Гостът посочи, че 40% от цялото животозастраховане е в застраховка "Живот", свързана с инвестиционен фонд, а обезщетенията растат почти двойно през изминалата година, което е свързано с пандемията. 

"Много ниска е застрахователната култура в България. Ниска е финансовата култура като цяло и това води до доминиране на задължителните застраховки. Аз мисля, че този манталитет се променя. Застраховането е бизнес, който е съпътствал човечеството и в пандемия, и във война. Винаги е имало конфликти и застраховане едновременно в света. Това е неизменна част от икономиката. Застраховане ще има, въпросът е какво се случва с нашите клиенти. Страшното е, когато тази инфлация се комбинира със свиването на икономиката. Ще трябва много да работим, за да се противопоставим на тази ситуация. Аз съм доста спокойна за финансовото здраве на финансите в България. Големите въпроси стоят пред реалната икономика и там е мястото, където управляващите трябва да насочат своите усилия", обясни Несторова.

Повече по темата за застрахователната култура, застраховките "Живот"  - гледайте на 10 април от 17:30 часа в специалното издание "Застраховки Живот - защита и инвестиции" в ефира на Bulgaria ON AIR. Телевизионното студио ще се излъчва и във Facebook страницата на Bulgaria ON AIR, както и онлайн на Dnes.bg и Investor.bg

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК