България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен ръст на застраховките "Живот" заради пандемията

Всеки пети знае какво е животозастраховане, какви са спестовните застраховки, каза Веселин Ангелов

13.12.2021 | 08:05 Редактор: Теодора Патронова

Ковид кризата доведе до значителен ръст на застраховката "Живот". Асоциацията на българските застрахователи стартира информационна кампания. 

"Наблюдава се наистина значително нарастване на интереса. Това е най-вече при инвестиционните застраховки "Живот". Там ръстът е повече от двоен - 140% е ръстът при тях. При стандартните застраховки за живота също се наблюдава тенденция на нарастване. Някъде около 40% са се вдигнали. Може би, това до голяма степен е продиктувано от Ковид кризата", заяви Веселин Ангелов, член на УС на Асоциация на българските застрахователи, пред "България сутрин".

Застрахователят обясни, че търсенето на правилната застраховка зависи от ситуацията, в която се намираме. 

"В момента се намираме в доста интересна ситуация. От една страна банките не предлагат добра доходност по стандартните спестовни инструменти, от друга страна имаме пандемията от Ковид-19. Това кара хората да се замислят. Важното е, че хората се ориентират и се учат от грешките, които са допускали преди това", каза Ангелов пред Bulgaria ON AIR. 

Той обърна внимание, че хората са започнали да се интересуват по-активно от застраховане. И добави, че целият застрахователен пазар е започнал да се грижи за популяризирането на животозастраховането. 

"В момента сме в такава кампания от Асоциация на българските застрахователи. Тя е съвместна с всички застрахователни дружества. Направи се едно доста сериозно маркетингово проучване във всички компании къде са причините за по-ниския интерес. Това е един от началните етапи за подсилване на интереса", поясни Веселин Ангелов. 

Според проучването им всеки пети знае какво е животозастраховане, какви са спестовните застраховки и какви интереси можем да защитим. 

Според него ползите от стандартната застраховка "Живот" са много - при настъпване на някакво събитие, свързано с живота и здравето на един човек, тя ни защитава. Ангелов уточни, че застраховката е чадърът, който ни пази от дъжда

"Животозастраховката е много евтина. Тя е в пъти по-евтина от автомобилната застраховка. На една доста по-ниска цена можем да си покрием един много по-висок риск. Застраховката "Живот" е част от продуктите, за които може да се ползват данъчни облекчения", посочи гостът в студиото. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК