Ръст при имущественото застраховане, но българинът цени повече автомобила си

Цената на застраховка "Имущество" е колкото дневната сума за кафе или за цигари, подчерта Пламен Шинов

07.02.2022 | 12:41 Редактор: Елеонора Танева

Има повишаване на интереса към имущественото застраховане. Но все още сме далеч от високите стойности, защото българинът предпочита застраховките на автомобили. 

Това заяви в първото издание за годината от специалната поредица на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" Пламен Шинов - член на УС и изпълнителен директор на Булстрад.

"По данните на Комисията за финансов надзор към септември 2021 г. ръстът в имущественото застраховане е 6,8 %, но трябва да игнорираме бизнесът, който български застрахователи реализират в чужбина. Ако го извадим от резултатите на българския пазар, порядъкът е 6,1%", уточни Шинов. 

И подчерта, че все пак има ръст на застрахователните полици за имущества.

"За имуществото си българинът се сеща след някакво природно бедствие. Задължително тогава има отчетлив ръст и пак намалява, когато се позабравят тези събития - наводнения, градушка. А при ръста на ипотечните кредити, който наблюдаваме, логично има и ръст на застраховките", добави изпълнителният директор на Булстрад.

И уточни, че бизнесът все по-често се ориентира към сключването на застраховки.

"Повечето фирми и бизнеси си правят застраховки, за да прехвърлят риск. Цената на застраховка "Имущество" е нещо като разхода, който човек на дневна база прави за кафе или за цигари. Обезщетенията, които биха могли да получат хората, им спестяват огромни суми и главоболия", каза още Шинов.

И призова хората също да не пренебрегват застраховките "Злополука" и "Живот".

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Bosch България, UniCredit Bulbank, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Национална асоциация на строителните предприемачи.

Гледайте във видеото целия разговор по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК