Глад за жилища въпреки по-скъпото строителство - търсенето е по-голямо от предлагането

За нещо, което сме могли да построим със 100 лв. миналата година, сега ни трябват 127 лв., заяви инж. Георги Шопов

07.02.2022 | 10:44 Редактор: Елеонора Танева

Повече от 30 г. се запазва тенденцията в България търсенето на имоти да е по-голямо от предлагането. 

Това заяви в първото издание за годината от специалната поредица на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" инж. Георги Шопов - председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Той подчерта, че жилището за българина е стока от първа необходимост, но десетилетия не може да се създаде система, която да задоволи голямото търсене. А цените в строителството продължават да вървят нагоре.

"Цената на електроенергията се отрази на голяма част от продуктите, които се влагат в строителството. Най-силно е влиянието на инфлацията, която е 27% в нашия сектор. Нещо, което сме могли да построим със 100 лв. миналата година, сега ни трябват 127 лв. Това води до покачване на себестойността на жилищата и на тяхната крайна цена", заяви инж. Шопов.

Проблем е имало и с някои доставки по време на пандемията, тъй като голяма част от компонентите, които се влагат в строителство, се внасят от други континенти. 

"Има проблеми с доставките, което се отразява, но не критично. Продължаваме да строим. Имаше проблем с доставката на тухли, заради покачването на електроенергията, необходима за изпичането на глината. Започнахме да внасяме от Сърбия, Македония и не се стигна до криза", подчерта експертът. 

Той уточни, че намаляването на административната тежест е ключова за развитието на сектора. 

"Огромната административна тежест е една от причините за поскъпването на строителния продукт. Тя ни забавя, даваме по-малък продукт като количество, което води до качване на цената. Обществото не получава количеството продукт, работни места, данъци и приходи от дадената дейност", уточни инж. Шопов. 

И добави, че браншът има конструктивен диалог с управляващите. Срокът, който са препоръчали за осъществяване на реформи, е месец април. 

"Има воля за промяна, за намаляване на административната тежест и от там на корупцията. Работи се за електронното строително разрешение, което го има в Сърбия и Македония", добави председателят на УС на НАСП.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Bosch България, UniCredit Bulbank, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Национална асоциация на строителните предприемачи.

Гледайте във видеото целия разговор по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години