Космическите цени на строителните материали спряха редица обекти

За 9-те месеца на 2021 г. фирмите са изработили продукция за 11,5 милиарда лева

06.01.2022 | 14:57 Редактор: Искра Ангелова
Космическите цени на строителните материали спряха редица обекти

Тежко срутване има в строителния бизнес в България, каквото не е било регистрирано от 2015 г. насам. 

За 9-те месеца на 2021 г. фирмите са изработили продукция за 11,5 милиарда лева, докато през 2020 г. тя е била за 14,7 млрд. лв., показват данните от Камарата на строителите. 

Причината за сегашния срив според бранша е космическият ръст на цените на основните строителни материали. Трендът започна още в края на 2020 г., като до декември бетонът, дървеният материал и металите поскъпнаха с около 60-70% спрямо година по-рано. Регистриран е скок на отделни цени дори със 100 процента нагоре.

Спадът обхваща всички видове строителни дейности във всички региони. Само при инженерното строителство той е малко по-малък – 18,9% на годишна база, докато при сградното е 23,6%, показват данните. 

Броят на обществените поръчки и сключените договори в строителството продължават да нарастват и през миналата година. Обществените поръчки, които са предимно за строителството на инженерни съоръжения, отбелязват през деветмесечието ръст от 47,3% като брой и 21% като стойност. Броят на сключените договори се увеличава на годишна база с 29,4%, но като стойност намалява с 15,6% спрямо година назад. 

Според анализатори това, че строителните фирми продължават да сключват договори, но има спад на продукцията им, говори само за едно – започнати вече проекти не могат да бъдат довършени, заради рязкото поскъпване на материалите, а новите вече се договарят при новите цени, информира "24 часа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК