Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Кънчев: Навлизаме в тежка Студена война и в центъра ѝ е Източна Европа

Очаква се НАТО да превъоръжи с модерни системи целия източен фланг, посочи бившият военен министър

05.04.2022 | 21:03 Редактор: Здравко Черкезов

Навлиза ли войната в Украйна в по-опасна фаза? 

"Случващото се в Украйна е свързано с неуспехите на Русия да реши тази военна кампания. Не можаха да я решат бързо, както я бяха замислили, а сега се оказва, че имат и редица други чисто стратегически и оперативно-технически грешки при придвижването и командването на войските. Оказа се, че прехвалените от тях високоточни оръжия удрят цивилни, а не военните цели", посочи бившият зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев в студиото на "Денят ON AIR".

Проф. Кънчев се съмнява руските войски нарочно да убиват цивилни граждани, тъй като "едва ли голямата цел е да избият колкото се може повече от населението".

"Както и да се развие оттук нататък тази война на Русия в Украйна, тя радикално сменя стратегическия контекст в Европа в сферата на сигурността. Създава се една устойчива конфронтация между Русия и западните либерални демокрации", заяви бившият военен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, конфронтацията ще продължи дълго и в центъра ѝ е Източна Европа.

"Тя не може да бъде прекратена след 3-4-5 години, тъй като отношенията между Русия и Запада са до такава степен влошени, че това ще бъде конфронтация в средносрочна и дългосрочна перспектива. Тоест може да отиде до 10-15 години. Иначе казано, навлизаме в един период на нова Студена война, която е много по-тежка от първата Студена война, когато имаше стратегически баланс, който се спазваше между двете страни", изтъкна проф. Кънчев.

"Цялата линия от Арктика през Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия и Унгария до Румъния, България, Черно море и Средиземно море ще бъде подложена на натиск от страна на Русия. Причините за този натиск са много важни и са, че в зоната на Източна Европа Русия има конвенционално превъзходство, а също така и ядрено", каза още бившият военен министър.

Очаква се от Русия да се опита да използва това превъзходство, стана ясно още от думите му.

"От друга страна, като отговор НАТО трябва да усили своите формирования по целия източен фланг. Тоест НАТО трябва да превъоръжи с модерни системи целия източен фланг от Арктика до Черно море", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
румката тотално е загубил връзка с реалността хахах Сигнализирай за неуместен коментар