НАТО с важни решения за Русия и Китай, не искат нова Студена война

Столтенберг: Не желаем нова надпревара във въоръжаването

14.06.2021 | 13:39 Редактор: Тодор Петров

Лидерите на 30-те страни членки на НАТО се събират в Брюксел за 32-рата среща на върха. Очакванията са да бъде приета историческа стратегическа концепция за сдържане на Русия и Китай. 

За участие в срещата вече пристигна и американският президент Джо Байдън. България е представена на форума от делегация, водена от президента Румен Радев. 

Още преди началото на срещата на върха посланията към съюзниците бяха ясни. 

"Нито една държава от НАТО не може да се противопостави сама на предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от Китай, но няма да отприщи Студена война срещу Китай. За първи път Алиансът ще обяви единна позиция по отношение на Пекин", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Както и тези към Русия. 

"Приветстваме решението на Съединените щати и Русия да удължат договора "Нов старт", с който се ограничават редица ядрени оръжия с дълъг обсег, но това трябва да е само първа стъпка. Надявам се двамата президенти да постигнат напредък по въпроси, свързани с контрола над въоръжаването. Ние не желаем нова надпревара във въоръжаването и искаме да удължим контрола над него", каза още Йенс Столтенберг. 

И подчерта, че отношенията с Русия са на най-ниската възможна точка от края на Студената война, както и че вероятно лидерите ще одобрят двойния подход на НАТО.

Погледите обаче остават насочени към срещата между Владимир Путин и Джо Байдън в сряда - първата, откакто Байдън стана президент на САЩ.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК