Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Полк. Куртев: Войната в Украйна показа, че сме пренебрегвали ролята на армията и авиацията

България няма кой знае какви възможности да подпомогне въоръжените сили на Киев, смята той

31.03.2022 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

Каква е военновъздушната мощ на България? 

"Явно сделката за F-16 е сключена. Тя покрива изискванията за онзи период, когато са били водени преговорите за изискванията на българската авиация за създаване на нов модел за подготовка. Една устойчива система за прикриване на държавната граница, не толкова за водене на мащабни бойни действия. Поради тази причина международната обстановка поставя въпроса за придобиване на по-големи способности на бойното използване на българските военновъздушни сили", каза бившият началник на Главния щаб на ВВС полк. Любомир Куртев в "Денят ON AIR".

Той добави, че като членове на НАТО и ЕС е най-логично да се обърнем към нашите партньори и да подновим разговорите за подпомагане на развитието на българската авиация.

"Има няколко варианта. Първо - предоговоряване на сделката - анексиране с възможност за придобиване на оборотни F-16 до реалното производство на български F-16, за които сме платили. Другият вариант е да сключи напълно нова сделка. Трябва да се повдигне темата в нашето общество за това каква е цената на националната сигурност. Събитията на север от нас много показателно говорят, че ние сме пренебрегвали във времето ролята на българската армия и авиация. Би трябвало да преоценим възможностите на обществото за заделяне на суми за поддръжката", коментира полк. Куртев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът разясни, че военните разходи трябва да бъдат съобразени със социалните разходи, за да няма възмущение от хората. Той изтъкна, че българският народ обича и подкрепя армията си в тежки моменти, така че е нормално да се вземе решение за повишаване на разходите минимум до 2% от БВП. По думите му трябва да се мисли за подмяна на съществуващата съветска техника.

"България няма кой знае какви възможности да подпомогне въоръжените сили на Украйна. При всички положения, ние трябва да изразим нашата съпричастност и готовност за подпомагане. Излишните ресурси вече са тръгнали по комерсиалните канали", разясни полк. Куртев.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
инж. Радев
преди 2 години
Всеки договор трябва да има зададени крайни срокове и клаузи за неизпълнение. С случая и пропуснати ползи.Грипера на еърполисинг беше най-доброто, като цена и експлоатационни разходи. Летците го искаха. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
полковник Колев
преди 2 години
Щом до това заключение едва сега стигнахте, вие не сте никакви военни Сигнализирай за неуместен коментар