България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кючюк: Трябва дебат за военна помощ на Украйна, НАТО и Европа искат от нас солидарност

Всеки опит за мир трябва да бъде подкрепен, независимо откъде идва той, убеден е евродепутатът

31.03.2022 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева

Динамична остава ситуацията с войната в Украйна, съмнителен напредък има и в преговорите с Русия. У нас назрява необходимостта от нов дебат за предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Предстои тежък дебат, който трябва да мине през Народното събрание. Той не може да бъде поднесен само от една или друга политическа сила. Трябва да си зададем въпроса какво искат от нас НАТО и Европа - солидарност. И ние трябва да преценим до каква степен можем да бъде солидарни с украинския народ. Това не е война между Русия и Украйна. Трябва да направим ясното разделение между режима на Путин и руския народ. Руският народ в голямата си степен не подкрепи войната в самото начало, днес данните са различни, но не знаем доколко отразяват истинските нагласи", коментира евродепутатът Илхан Кючюк в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че вече има опити за намиране на общи формулировки за позицията на България за предоставяне на военна помощ. А първоначалната, че страната ни ще даде само хуманитарна подкрепа, не е вечна.

"Когато обстановката е динамична, ние сме длъжни и като политически сили, и като нация да бъдем адекватни. Не предопределям решението, казвам, че трябва да има дебат. В Западна Европа вече подготвят своите граждани за последствията от войната. Решенията не могат да бъдат водени от популизъм", заяви евродепутатът пред Bulgaria ON AIR. 

И беше категоричен, че всеки опит за мир трябва да бъде подкрепен, независимо откъде идва той.

"Ако Турция прави такива стъпки, ЕС трябва да подкрепи усилията. Прави огромни стъпки в тази посока. Оценяват се и усилията на Израел в тази насока. За съжаление, в международната лексика думата "мир" излезе и се говори повече за война. Днес в сърцето на Европа има война, трябва да реагираме адекватно", призова Илхан Кючюк.

Евродепутатът коментира и номинирането на украинския президент Володимир Зеленски за Нобелова награда за мир. 

"Имаше общи консултации, една голяма част от политическото семейство, което аз представлявам, намерихме разумни аргументи за издигането на номинацията. В продължение на повече от месец Зеленски показа своята принадлежност към европейските ценности.  Украинците показаха през лидерството, със заявените категорични позиции, че ще се борят за свобода, за териториални гаранции, за това да съществуват като народ. И имат своята ясна перспектива като част от НАТО и ЕС", мотивира предложението Кючюк.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Който иска да воюва, прав му път. Всички ние трябва да откажем, защото тези ще се наврат в луксозните си бункери, докато ние и децата ни мрем. Спирайте я тази война, вместо да раздавате оръжия. Тоз виновен, оня невинен, то щатите като си развяваха байрака по света и трепеха, бяха много правилни, така ли? Не оправдавам никого, който убива и праща други да ***, осъзнайте се......... Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Г-н Кючук вместо да призовава България да оказва военна помощ на Украйна, да отправи този апел към българските турци, които са го избрали. Същото важи и за бившите министри на МО, които имат по 2-3 деца, повечето мъже и едва след това депутатите да изпратят своите деца, екипирани с пълно бойно снаряжение да се бият за укрите. Ние сме хора пацифисти, съседи сме по море и с Украйна, и с Русия и не желаем да си влошаваме отношенията с двете държави. Сигнализирай за неуместен коментар