Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Йордан Терзийски: Комуникира се активно със Зеленски, Украйна е доволна от помощта ни

"Засега съдействаме само хуманитарно и логистично", посочи депутатът от "Продължаваме промяната"

30.03.2022 | 20:17 Редактор: Жаклина Иванова

Спорове и напрежение в управляващата коалиция: Ще изпраща ли България военна помощ на Украйна?

"Към момента си партнираме с Украйна, като съдействаме главно хуманитарно и логистично. Има активна комуникация между нашата изпълнителна власт и Володимир Зеленски. Украинската страна е много доволна от партньорството на този етап", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Йордан Терзийски в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че от началото на войната над 100 хил. украинци са преминали границите на България, като повече от 50 хил. от тях са останали у нас.

"Има много ясни стъпки и мерки, които сме предприели, за да може тези хора да бъдат интегрирани в обществото, да получат право на труд, медицинско обслужване и да се чувстват добре дошли тук", подчерта Терзийски.

Запитан дали ще се стигне до съгласие между коалиционните партньори относно изпращането на въоръжения на Украйна, гостът в студиото отбеляза: "На този етап няма решение да се изпраща въоръжение в Украйна. Това е нова ситуация за света, ние реагираме на нея в момента - това показва, че коалицията е зряла, тъй като въпреки различните мнения в нея, намира правилните решения".

Терзийски коментира пред Bulgaria ON AIR и споровете за избора на нов управител на БНБ.

"В коалиционното споразумение е записано, че ние винаги ще търсим най-доброто решение, най-подготвения човек за всяка позиция. Вярвам в експертизата на г-н Гюров", призна той.

За заплащането на тол такси за второкласни пътища от 1 юли и протестите на бизнеса, Терзийски каза, че е нормално, след като всеки плаща винетка, превозвачите да заплащат съответна такса. И добави, че таксата не е толкова висока на фона на тези при нашите съседи.

"Тези пътища се издържат от гражданите. 2/3 от тол таксите идват от винетки. Редно е да бъде обратното - 2/3 да идват от тежкотоварните превози, които амортизират най-много пътната мрежа, а по-малката част - от винетката", обясни събеседникът.

По думите му намаляването на цената на винетките едва ли ще бъде възможно преди юли.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК