Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономисти казаха в какво да инвестираме и как държавата може да овладее цените

Коментар на Стоян Панчев и Георги Вулджев в "Денят ON AIR"

25.03.2022 | 20:02 Редактор: Тодор Петров

Икономически сценарии, рискове и пари - каква е цената на живота в България и как да опазим спестяванията си по време на инфлация?

"Ако човек е инвеститор и знае как да работи с капиталови потоци, даже може да направи доста пари. Неподготвените хора започнаха да се запасяват със стоки от първа необходимост - това не е рационално поведение. Българите купуват имоти, ако имат пари. Стана популярно и инвестиционното злато. Поне 2 седмици трябва да се чака, няма наличност", каза икономистът Стоян Панчев в "Денят ON AIR".

"Исторически златото наистина е вършело най-добра работа. То ще става все по-търсен инвестиционен актив", съгласи се икономистът Георги Вулджев.

Той не вижда как правителството се бори с ценовия шок, а по думите му намаляване на ДДС и акцизите е опция държавата да облекчи бизнеса и хората. Акцизите на горивата са политика на ЕС и трябва да бъдат преосмислени на европейско ниво, отбеляза Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Панчев изтъкна, че колкото по-скоро се помисли за актуализация на бюджета, толкова по-добре. Според него част от мерките вредят на конкретни сектори - като пшеницата, например. Вероятно това ще намали поне краткосрочно цените, загубилите от това ще бъдат зърнопроизводителите и търговците на зърно.

След падането на мораториума върху цените на тока ще се увеличи помощта за небитовите потребители. Това кара Панчев да предполага, че очевидно правителството и КЕВР очакват повишаване на цените. 

"Правителството изкара късмет, че си заложи актуализация на бюджета. В момента бюджетът печели от това, че има инфлация. Правителството трябва да помисли как може да върне тези пари на хората и да ги облекчи. Моментално бих ревизирал всички планове за капиталовите разходи. Влошават се условията за взимане на нов дълг. Трябва да се оптимизират разходите, чак тогава да се направи сметка и да се види трябва ли да теглим дълг", обясни Вулджев. 

Той е на мнение, че големият казус ще е през следващия отоплителен сезон. Дотогава трябва да бъдем готови, повишава се рискът Путин да спре газа за Европа. Има риск следващата зима да нямаме доставки от Русия, напомни икономистът.

Изборът на гуверньор на БНБ

"БНБ още в началото на Ковид кризата предприемаше мерки, свързани с укротяване на инфлацията. Страни като България, ако твърде рано влязат в Еврозоната, инфлацията се засилва. Ако имаме управител, който не е наясно с тези факти, може да се окаже, че инфлацията допълнително ще се засили. 2024 г. е твърде рано да влезем в Еврозоната", посочи Панчев.

И продължи:

И двамата кандидати имат опит, но може би не точно за управител на БНБ. Г-н Гюров е председател на парламентарна група. Това е грешен политически сигнал - да извадиш основен играч в парламента и да го поставиш в състезание за управител на БНБ, където ключова е експертизата. Г-н Каримански се справя доста добре като председател на бюджетна комисия.

"Цялото икономическо бъдеще на Европа е под въпрос. Бъдещето на Еврозоната също е много несигурно. Голямата спирачка в момента е инфлацията и ние не покриваме изискванията. Това не е нещо, което ще се оправи до 2024 г. И двамата кандидати са по-скоро неподходящи", каза на свой ред Вулджев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК