България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Притеснително е, че кандидатурите за шеф на БНБ са политици

"Трябва да имаме независим регулатор с устояващ на политически натиск ръководител", каза Руслан Стефанов

24.03.2022 | 09:10 Редактор: Теодора Патронова

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров влиза в битка с Любомир Каримански за позицията на управител на Българската народна банка. Това предизвика поредно напрежение в управляващата коалиция.

"БНБ е най-важният регулатор в страната. Това е партньорът на изпълнителната власт за влизането на страната в Еврозоната. Това е организацията, която се грижи за финансовата и паричната стабилност на страната. Грижи се също така за поддържането на икономическото и финансовото знание и развитие на статистиката на страната", коментира главният икономист на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в "България сутрин".

Той подчерта, че е изключително важно какво ще бъде качеството на управление на тази институция. Икономистът изтъкна важността от това да има един независим и силен регулатор със силен ръководител, който може да устои на политически натиск.

"По закон БНБ е независима. Може би едно от най-големите притеснения за кандидатите е, че и двата са политически фигури. Обикновено по света се предпочитат фигури, които не са ясно политически обвързани. Все пак е по-добре да има две кандидатури, отколкото една. Хубаво е да видим различни гледни точки и да има сблъсък на идеи за това как ще бъде управлявана БНБ. Но това, което наистина е притеснително, е близката политическа обвързаност и на двете кандидатури", заяви Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът поясни, че независимостта на централната банка е една от основните черти на регулатора.

"И двамата кандидати покриват критериите. Това в случая е важното. Важно е да се види какво предлагат, тоест доколко в дълбочина разбират проблемите и решенията в системата. В момента сме изправени пред безпрецедентен инфлационен натиск и БНБ трябва да разчита на Европейската централна банка. Трябва да има много добра комуникация. Човекът, който ще ръководи банката, трябва да бъде много добре приет в европейските среди. Трябва да се търси и как ще отговорят относно развитието на БНБ", обясни Стефанов.

Той обърна внимание, че най-важната роля за ръководителя на БНБ е да поддържа стабилността на банковата система - откриването на ранни сигнали за проблеми в банковата система и тяхното отстраняване. По думите му все по-важна ще бъде функцията му за налагане на санкции в международната среда и откриване на свързани лица, които са санкционирани. Икономистът добави, че това са неща, които изискват сериозна независимост.

"Първата задача, с която трябва да се заеме управителят на БНБ, е координиране на взаимодействието на Европейската централна банка. Какво предстои по отношение на увеличаването на лихвите, Еврозоната и какви са оставащите задачи", каза още Стефанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК