Опозицията ли ще реши кой да застане начело на БНБ?

Напрежение има, ще следват тежки въпроси, ако изборът стане с гласовете на опонентите ни, заяви Христо Иванов

23.03.2022 | 14:15 Редактор: Елеонора Танева

Поредно напрежение в управляващата коалиция - този път заради номинациите за нов управител на БНБ. Вместо с обща номинация, управляващата коалиция издига две кандидатури за гуверньор. 

Часове преди да изтече крайният срок, икономистът Андрей Гюров потвърди, че ще бъде издигнат от "Продължаваме промяната". 

"Моето име е една от номинациите, които се обсъждат. Това е нормален процес, който тече в коалицията. За всяка позиция ще търсим най-подходящите кандидати и това е процесът, който върви в момента. Коалиционен съвет имаше вчера, така че не мисля, че днес ще има дискусии по тази тема", коментира Гюров.

Партньорът във властта - "Има такъв народ", номинира депутата и шеф на бюджетната комисия Любомир Каримански. Потвърждението дойде първо в социалните мрежи с пост на Слави Трифонов. 

"Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим", написа лидерът на ИТН.

В кулоарите на парламента партньорите отрекоха да има спор в коалицията. 

"Ние номинираме г-н Любомир Каримански. Той е с доказани качества. Изнесе на гърба си два много тежки бюджета - първо предходната актуализация, а сега и настоящия. Ако има някакъв знак, той е, че коалицията работи прозрачно и демократично. Няма напрежение, няма задкулисни договорки. Не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашия кандидат", заяви Станислав Балабанов.

От ДБ не видяха единодушие по темата и предупредиха да се внимава. 

"Тази коалиция е такава, че тя постоянно се крепи на напрежение. Има напрежение, да. Ако на база това, че има двама кандидати се стигне до това, че някой бъде избран с гласове от опозицията, това ще постави тежки въпроси", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

БСП също остава без кандидат, но и от левицата се чуха призиви за единомислие. 

"Не знам какво разбирате под напрежение, но е предизвикателство, при това много сериозно. Най-добре е да бъде една кандидатура. В политиката, ако коалицията излезе с две кандидатури, това означава, че опозицията ще реши кой ще бъде управител на БНБ. Така че, коалицията да бъде така добра и да седне и да реши коя ще бъде единствената кандидатура", призова Румен Гечев от БСП.

А от ДПС предстои да решат кого ще подкрепят.

"Засега нямаме наша кандидатура, но до 18 часа има време", каза с усмивка Йордан Цонев от ДПС.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК