Коалиционна битка за шеф на БНБ - Андрей Гюров срещу Любомир Каримански

Напрежение в коалицията няма, задкулисни договорки няма, заяви Станислав Балабанов от ИТН

23.03.2022 | 11:30 Редактор: Елеонора Танева
Коалиционна битка за шеф на БНБ - Андрей Гюров срещу Любомир Каримански

Ще има избор между кандидати за нов управител на Българската народна банка. Най-малко две номинации се очертават за поста, а крайният срок за предложения е 18 часа днес.

"Продължаваме промяната" предлага председателя на своята парламентарна група Андрей Гюров, а "Има такъв народ" – депутата Любомир Каримански, който е председател на бюджетната комисия на Народното събрание.

Андрей Гюров потвърди пред БНР, че е кандидат за управител на БНБ. Номинацията му е била обсъдена на коалиционен съвет, продължил до късно снощи. Той отрече да има противоречия в коалицията заради липсата на обща номинация на партньорите в управлението.

"Противоречия няма, има нормални дискусии, както сме показвали досега във всички решения. Моето име е една от номинациите, които се обсъждат в момента", каза Гюров.

Липсата на единна кандидатура на управляващата коалиция не е знак за противоречия, коментира и депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.

"Ако има въобще знак, това означава, че коалицията действа по абсолютно прозрачен и демократичен начин. Да повторя – напрежение в коалицията няма, задкулисни договорки няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят наш кандидат. Няма и новосформирана коалиция между "Има такъм народ", ГЕРБ и ДПС. Няма място за притеснение, няма трусове в коалицията, всичко е народ", каза Балабанов.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че няма да имат собствена номинация, а кого ще подкрепят в залата, зависи от дебата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК