След кавги и напрежение в НС - удължиха срока за избор на управител на БНБ

"Продължаваме промяната" поискаха удължаване заради войната в Украйна

16.03.2022 | 13:40 Редактор: Теодора Патронова

Депутатите се скараха за правилата за избор на управител на БНБ.

"Продължаваме промяната" поискаха удължаване на сроковете за избор на гуверньор, аргументирайки се с войната в Украйна и бежанската криза. Това предизвика ново напрежение както между коалиционните партньори, така и в опозицията.

"Това е геополитическа ситуация, която не можеше да бъде предвидена, когато приемахме правилата за избор на кандидат", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Не знам какво общо има бежанските лагери с избора на БНБ, освен ако кандидатът не е на фронта", коментира Кирил Симеонов от "Има такъв народ".

Последваха остри реплики между депутатите дали решението да бъде отново отложено и как да бъде предложен и избран кандидатът, който да поеме управлението на банката. Появиха се и съмнения за нагласен избор.

"Войната в Украйна ни вкара в едни обстоятелства, в които ние трябва да се съсредоточим върху ценовите кризи", поясни Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"Кой отказа евентуален кандидат от участие в тази процедура? Кой? Това Иво Прокопиев ли е?", попита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

А след като от партията на Слави Трифонов не откриха корелация между геополитическите събития и дневния ред на българския парламент, предложиха нов формат за избор на кандидат.

"4 месеца в едно предаване на живо тези кандидати да бъдат затворени в къща и да се гласува със SMS-и. Да ни предложат трима и ние да изберем. Това е най-демократично", коментира Иво Атанасов от "Има такъв народ".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК