Кои са фаворитите за поста шеф на БНБ?

До 8 март парламентарните групи могат да внасят предложенията си

16.02.2022 | 17:33 Редактор: Здравко Черкезов

На 8 март ще са ясни кандидатите за поста управител на БНБ. В публичното пространство вече се завъртяха и първите имена на номинирани - Любомир Каримански от "Има такъв народ" и икономистът Илиян Михов - като предложение на "Продължаваме промяната". Депутатите днес приеха и правилата, по които ще се проведе конкурсът. 

Всяка партия от управляващата коалиция ще може да предложи свой кандидат. От партията на Слави Трифонов вероятно ще предложат председателят на Бюджетната комисия.

"Възможно е да. Смятам, че опитът ми и образованието ми биха отговаряли. Мисля, че в рамките на коалицията вътре всеки ще има кандидат, от когото да се избере", каза Любомир Каримански

От най-голямата политическа сила все още не са казали категорично своята номинация. Премиерът Кирил Петков обяви, че е водил разговори с икономиста Илиян Михов. Той е професор в университет в Сингапур. Тази номинация обаче може и да не бъде одобрена заради конфликт на интереси. Причината Илиян Михов е брат на Валентин Михов, който е председател на Надзорния съвет на ББР. 

Освен това през 2009 година, в първия кабинет Борисов Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. Кандидатурата му обаче беше оттеглена заради остри обществени реакции, предизвикани от тезите му за модификация на валутния борд.

От БСП все още не са решили дали да издигнат свой кандидат.

"Като го обсъдим в групата и на политическо ниво ще ви кажем", заяви министърът на икономиката и председател на БСП Корнелия Нинова.

Останалите партии в коалицията запазиха мълчание по темата и не обявиха, дали имат своя номинация. Те имат 20 дни да решат дали да го направят. Такъв е срокът, който записаха депутатите в правилата за избор.

"Да имат високи качества, да са професионалисти в сферата на икономиката и банковото дело", призова депутатът от ДПС Петър Чобанов. 

Процедурата за избор на нов директоре на БНБ е ключова, защото на него ще бъдат възложени и основни задачи свързани с присъединяването на България в еврозоната. Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли м.г. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК