Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП и ДБ ще подкрепят Андрей Гюров за нов управител на БНБ

Това обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Ангова

23.03.2022 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

От БСП и "Демократична България" (ДБ) ще подкрепят номинацията на "Продължаваме промяната" за нов управител на Българската народна банка (БНБ) – Андрей Гюров. Това обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Нецова-Ангова пред "Денят ON AIR".

По-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов предупреди, че е вероятно опозицията ще реши кой ще бъде управител на БНБ, което според него ще постави "много тежки въпроси" в коалицията. Според Ангова коалицията е стабилна.

"Не виждаме заплаха към нея. Това е нормален дискусионен процес, в рамките на който се търси най-добрият гуверньор на БНБ", коментира тя.

Депутатът от "Продължаваме промяната" подчерта, че кандидатурата на Андрей Гюров е получила "да" от коалиционните партньори БСП и ДБ.

"Знаете, във втора итерация сме на избора на управител на БНБ – удължи се срокът, защото това е сложна задача. Позицията е много отговорна, в рамките на последната седмица беше обсъждан Андрей Гюров", изтъкна Ангова.

"Гюров има опит и в практиката, бил е директор на отдел "Кредитен риск" и е управлявал портфолио за 60 млрд. евро, колкото е банковият сектор на цяла България. Категорично има качества", добави депутатът от "Продължаваме промяната" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ангова познава Гюров от работата му като председател на ПГ на "Продължаваме промяната" в 47-ото Народно събрание. Според нея ще е в ущърб на парламентарната група, ако Гюров бъде назначен за нов гуверньор на БНБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК