Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: 90% сме зависими от руския газ, интерконекторът е допълнителен коз

"Русия е фактор както за България, така и за цяла Европа", каза Васко Начев

22.03.2022 | 20:12 Редактор: Искра Ангелова

Как България ще намали енергийната си зависимост от Русия?

"Не е нужно да обясняваме как Русия е държавата агресор в Украйна. Няма как, което и да е правителство, да каже, че ще преговаря с когото е, който е нападнал друга страна. Дали можем или не можем без руски газ - България е съществувала и преди да ползва руски газ", каза енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че Русия е фактор както за България, така и за цяла Европа.

"Тази политика на зависимост беше водена в продължение на много години. А сега виждаме резултата от нея. Не е нормално една държава да има такава зависимост. Важно е оттук нататък да сме изключително внимателни, когато водим преговорите. Хубаво е, че интерконекторът ще бъде готов. Това е допълнителен коз, който може да използваме в преговорите", категоричен е Начев.

По думите му, ако доставката на руски газ продължи, ще бъде лесно да намерим външен доставчик.

"Обаче ако цяла Европа каже "не", тогава търсенето ще нарасне много повече и ще бъде малка вероятността да се включим с други доставчици. Ние имаме невероятни възможности на теория, но на практика да доставите едни малки количества природен газ е огромна трудност", допълни енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него Германия не е толкова зависима.

"Ние сме зависими на 90% към днешна дата. Сигурното нещо, което имаме, е този 1 млрд., договорен с Азербайджан. Ние употребяваме около 3,2 кубическа метра на година. Едно от местата, откъдето бихме могли да доставим газ, това е през терминала за втечнен природен газ Ревитуса. Но зависи Гърция в какво положение ще бъде тогава. Но най-много половин милиард да можем да внесем по това направление. В Турция има два терминала, които работят, предстои пускането на третия. Двата терминала са 12 млрд.", подчерта Васко Начев.

Той поясни, че последното нещо, на което ще посегнат руснаците и Европа, е природният газ.

"Около 900 млн. долара на ден влизат като постъпления от нефт и газ в Русия. За 10 дни добивът на нефт е паднал с 1 млн. барела на ден. Смятам, че тази тенденция ще продължи и ако събитията в Украйна продължат също - светът ще посегне към санкции срещу Русия, свързани с петрола", коментира енергийният експерт.

Той смята, че трябва да се провери внимателно "Лукойл".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК