Казусът с Полша: ЕС не се разпада, но ерозира неговият фундамент

Любомир Кючуков: Полша се опитва да върне повече пълномощия на националните държави

12.10.2021 | 21:21 Редактор: Теодора Патронова

Пореден сблъсък между Полша и ЕС. Какво да очакваме? 

"Това, което се случи в Полша, беше едно решение на Конституционния съд, който постави под въпрос 4 члена от договора за ЕС. Постави под въпрос върховенството на европейското законодателство над националното законодателство. Това е проблем за целия Европейски съюз, защото нещата опират до това, че ако не се спазват договорите и поетите ангажименти, тогава ерозира фундаментът на ЕС", коментира международният анализатор Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR"

По думите му договорът за ЕС е приет, подписан от всички държави членки, ратифициран от всички парламенти, тоест той трябва да е задължителен за изпълнение. 

Кючуков добави, че Полша е достатъчно проевропейска страна и заяви, че не смята, че тезите за излизане на страната от ЕС в момента са актуални. 

"Това е отречено от полското правителство. Примерът с Brexit и състоянието с Обединеното кралство в момента не е особено вдъхновяващ. Гражданите на Полша са проевропейски настроени", анализира още той. 

Кючуков обърна внимание, че тук проблемът е как те виждат членството си в ЕС и дори в какъв Европейски съюз биха желали да членуват.

"Правителството на Полша се опитва да ограничи политическата интеграция в рамките на ЕС. Полша се опитва в момента да върне повече пълномощия на националните държави. Те да решават по много проблеми. В крайна сметка ЕС да се сведе до един хлабав общ пазар", каза международният анализатор пред Bulgaria ON AIR

Според него ЕС не се разпада, но рисковете нарастват.

"Защото в момента се атакува именно базисно положение на ЕС. Ерозира се неговия фундамент. Става дума за това, че върховенството на европейското законодателство важи за всички и те не могат да бъдат изменяни отделно от всяка една държава, защото тогава просто няма да имаме съюз", посочи той. 

Кючуков подчерта, че по-сериозен е рискът от ерозия на правилата на ЕС, отколкото от напускане на Полша.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
ИОщеНещо
преди 3 месеца
Неправилно допускане. Иначе ще преминем от комунистически тоталитаризъм на капиталистически тоталитаризъм. Необходимо е националните ценности, основани на доказали валидността си Христиански традиции да имат предимство. Сигнализирай за неуместен коментар