Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от БСП: Не подкрепяме начина, по който се случват промените за Еврозоната

Промяна на валутния курс от лева към евро е изключително важно за всеки българин, според него

30.01.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Народното събрание прие условията ни за влизане в еврозоната. Решението беше подкрепно от всички групи, освен от БСП.

Но с какво не са съгласни от левицата?

"БСП винаги със своите действия и гласувания е подкрепяла присъединяването на страната към Еврозоната. Това, което не подкрепяме, е начинът и подходът, по който се случват тези промени, които управляващите обясняват като формални и задължителни за приемането на страната в чакалнята на еврозоната", това каза депутатът от БСП Димитър Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него възможността за промяна на валутния курс от лева към евро е нещо изключително важно за всеки български гражданин, защото става въпрос за спестяванията на гражданите и фирмите. Но той добави, че техните юристи са казали, че това, което беше прието днес в НС, противоречи на текста, който г-жа Стоянова е внесла като промяна в закона за БНБ. 

"Нашите юристи смятат, че двата текста, които са предложени в една или друга степен, се изключват. Заради това ние предложихме да се даде повече време, г-жа Стоянова да оттегли своето предложение за промяна в закона за БНБ, за се даде повече време за по-широк дебат и да може двата текста да се преразгледат", допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че предложението за промяна и членът, който се променя и касае един от устоите на валутния борд, идва от министереството на финансите и БНБ. 

"Винаги, когато е ставало въпрос за страната ни за приема в Еврозоната, много от представителите на управлящите казваха, че България е с единия крак в нея заради валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото. Това внася успоскоение у всички българи и всички у нас, че няма да се промени нещо съществено и няма да бъдат застрашени спестяванията на гражданите и фирмите", добави Димитър Данчев.

Но той каза, че негови колеги масово споделят, че в последните дни са получили десетки обаждания от притеснени българи, че тази промяна, която се предлага, може да доведе до девалвация на лева и до неговото обезценяване.

"През 2018 година правителството прие един план за присъединяването на страната ни към този механизъм на обемените курсове ERM II. В рамките на този план, последната година ние в НС направихме промени в редица закони, БСП подкрепи тези закони. Но в този план не намирам да присъства даването на мандат на правителството и на БНБ да водят свободни преговори с Европейската централна банка и другите страни от еврозоната по обемнния курс", посочи още той.

От думите му става ясно, че БСП подкрепят идеята на това решение, което беше прието днес, а именно - да се фиксира възможността правителството да води ограничени преговори и да не приема приемането курсът бъде различен от сега действащия официален - 1 лев да бъде 1,95583 евро.

"Нашата идея беше да инкорпориране части от решението", допълни депутат Данчев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК