Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от ВМРО: Няма опасност за спестяванията на българите

Коментар на депутата Александър Сабанов

30.01.2020 | 22:09 Редактор: Ивет Арабова

Парламентът прие решение: България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния борд, който е в момента.

"Никъде не е имало проблем, какъвто се нагнетява за девалвация на лева. В нито една друга членка на Еврозоната не е имало фиксиран курс между валута и евро. Самият текст не представлява опасност за спестяванията на българите", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

По думите му нотификацията от ЕЦБ на този текст е дошла миналата седмица.

"Това е единственото решение, ако сме решили да влезем в Еврозоната. Правителството има задължение и право да преговаря само при тези условия - курс на лев към евро 1,95583", заяви Сабанов.

Според него ако се предложи друг курс от сегашния, ще излезем от чакалнята на Еврозоната.

Той коментира и промените в Закона за хазарта.

"Лотарията в Европа е държавна, у нас обаче не е така. Фирмите не са задължени да дават на спорта каквито и да е суми. БСТ е на ръба на своето оцеляване, а другите хазартни фирми процъфтяват", изтъкна Александър Сабанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Сабанов обясни, че такъв бизнес изкарва около 200-250 милиона лева годишно след платен данък.

"С този закон не се взима фирмата на Божков, след толкова нарушения предполагам, че ще му бъде взет лицензът. Държавата не национализира нищо. Трябва да се види кой е най-правилният начин, за да не се допускат такива аномалии - един човек да управлява хазарта", каза още депутатът от ВМРО.

Сабанов изказа и мнението си относно ратификацията на СЕТА.

"Ние сме яростно против, защото не може да се поставят условия. Същото е и в ERM II, трябва да има синхронизирано законодателство", заключи Сабанов.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК