Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Eксперт: В момента никой не иска властта, а избирателят изчаква

Според проф. Христова Радев изземва функциите на опозицията и я отслабва

20.12.2019 | 21:30 Редактор: Ивет Арабова

"В миналите години Доган винаги е имал втори план, който изисква интерпретация. Сега нещата са казани много ясно, той обобщава мнението на много от избирателите, че има нужда от нова перспектива", каза в студиото на "Денят ON AIR" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според нея гражданското общество е било странно споменато в речта на Доган.

"Много групи хора търсят правата си на улицата, те обикновено получават това, което искат. Намираме се в много критична ситуация. В нашето общество силно се поляризират всички теми, живеем в "бялото" и "черното". Нямаме всички нюанси на цветовете, които правят дебата", коментира още проф. Христова. 

По думите ѝ партиите на терена губят авторитет и отстъпват място на други, които не е ясно в каква посока ще водят демократичния процес.

"Добрите експерти у нас не се използват в законите, които изработваме. Визионерството, за което Доган говори, изисква тази експертна гледна точка. Ако се произведат предсрочни парламентарни избори, съотношението ще бъде горе-долу същото", смята проф. Христова. 

Според нея ще има разместване в политическата картина, но не по отношение на върха.

"БСП има да решава много важни теми - с лидерството, успокояване на вътрешните фронтове. Имаме 3 институции, които носят смисъла на властта - управляващите, опозицията и президента. Радев изземва функциите на опозицията и реално я отслабва, не знам дали е осъзнато", заяви проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че това вече е стереотипно поведение.

"Българите се обръщат все повече към култура, театър, книги. Започва един интелектуален живот на обществото. В момента и избирателят изчаква. Той не излиза на улицата, защото си задава въпросът "Кой идва". Българинът е разумен човек", каза Христова.

По думите ѝ говоренето на хората около Слави Трифонов е популистко.

"Когато казваш каквото хората искат да чуят, трябва да знаеш какво следва. Опасни са решенията, които са популистки и после задълбочават кризата. Великото народно събрание е нещо, което в момента се избягва като тема, защото политиците ги е страх от ефекта. В момента никой не иска властта, не виждам играчи, които могат да предизвикат избори", обясни тя.

Вижте целия разговор с проф. Антоанета Христова във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК