Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Ралчев: В последните години парите в НСО не стигат

Той бе категоричен, че не се прави компромис с изправността на колите на службата

16.12.2019 | 21:42 Редактор: Ивет Арабова

"Една част от длъжностната характеристика на НСО е да предоставя коли на определен брой лица в определен списък. Има т. нар. дежурни автомобили към определени ведомства, които могат да се ползват от друг кръг лица, свързани служебно с изпълненията на дадена задача", обясни акад. Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него прибавянето на нови задачи, но неотварянето на нов щаб води до претоварване.

"Този допълнителен списък се утвърждава на база на дневния ред. Същевременно в един момент за по-бързо стиковане има "промушване" на длъжностните лица на ведомствата в тези автомобили. Всички депутати могат да ползват тези автомобили, защото те вършат работа. За последните години парите в НСО не стигат. Недостигът е еквивалент на допълнителните дейности, които развива НСО", коментира Ралчев.

По мнението му законът дава една сигурност на служителите на НСО поне докъде може да се стигне.

"Законът дава възможност да се добавят и да се изваждат лица, които да бъдат охранявани или превозвани с автомобили на НСО. Тук някъде е разковничето", заяви акад. Ралчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че автомобилите на НСО са често проверявани за изправността си.

"Когато нещата са свити от финансова гледна точка, някои ремонти изчакват, намаляват автомобили. Компромиси не могат да се направят с автомобилите, но се натоварват шофьорите. Трудно се удържат с тези заплати държавни служители. Във всяка една друга фирма с тази квалификация такъв служител би могъл да получи поне 50% повече", каза още Ралчев.

Има текучество сред средния състав в НСО - заради заплащането и обработката на общественото мнение за служителите на НСО.

"Това са хора, които минават милиони километри. Те искат едно признание. Грешка е на НСО, че не се е отворила към медиите за случаите на доблест в редиците им. Съжалявам, че толкова често се сменят началниците на НСО, защото това води до стрес в личния състав. Генерал Станчев има около 20 г. стаж в НСО", коментира той.

Ралчев разкри, че със събраните средства от Бала на тамплиерите искаме да стимулираме талантливи деца - парите ще се дадат за обучение и повишение на квалификацията им.

Вижте целия разговор с акад. Румен Ралчев във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК