Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

ОП ще работят за безплатна детска градина за всички деца

Бюджет 2020 е по-добър в сравнение с настоящия, смята депутат от партията

28.11.2019 | 22:05 Редактор: Кристина Крумова

Комисията по бюджет и финанси разгледа на второ четене парите за Здравната каса, държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2020 година. Депутатът от "Обединени патриоти" Мария Цветкова коментира темата в студиото на "Денят ON AIR".

Бюджет 2020 е по-добър в сравнение с настоящия, според Цветкова. Тя смята, че това се забелязва най-вече в сферата на образованието, което е приоритет на сегашното управление и в социалната сфера.

Цветкова определи проблема с детските градини като много голям. 

"Трябва да се строят повече детски градини. Това е много сериозен и труден въпрос, тъй като и разходите за строеж са огромни. По предложение на "Обединени патриоти" ще бъде прието да бъдат безплатни детските градини за 5-6-годишните. Това ще покрие около 2/3 от всички деца, които ходят на детска градина. Идеята е в един момент да постигнем бюджет, в който всички деца да ходят безплатно на детска градина", твърди депутатът.

Минималната пенсия се увеличава от 234 на 250 лв. Това е увеличение от около 14-15%. 

"В момента благодарение на "Обединени патриоти" ще бъде прието 250 лв. да бъде минималната пенсия", каза депутатът от "Обединени патриоти" пред Bulgaria ON AIR.

"За да достигнем прага на бедността, трябва отново да търсим диалог с нашите партньори от ГЕРБ и това предстои да се случи до края на мандата. Това е оновната ни цел", отбеляза Цветкова.

Относно предложението за незаплащане на първия ден от боличните тя коментира, че разумът е надделял в решението да бъде отхвърлено, но трябва да се въведе контрол и механизъм за такъв.

"Минималната работна заплата беше 560 лв., а сега става 610 лева. Вижда се, че бюджетът върви към увеличаване на доходите", каза още Цветкова.

Според нея заплатите в администрацията трябва да бъдат увеличавани според свършената работа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК