България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Без драматично вдигане на данъците. Бюджет 2020 - балансиран

Коментар на икономиста Петър Ганев

20.11.2019 | 08:47 Редактор: Кристина Крумова

Премиерът Борисов обеща, че орязване на първия ден от болничните няма да има. Работодателите обаче са категорични, че това натоварва бизнеса. 
В студиото на "България сутрин" темата коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Експертът смята, че скандалът със заплащането на първия ден от болничните е изкуствено създаден, за да отклони вниманието на обществото от бюджета за следващата година.

"Всяка година, когато бъде внесен бюджетът, се създава подобен хаос извън темата. Притеснява ме, че дискутираме неясно появила се тема, а бюджета - не", каза Ганев за Bulgaria ON AIR.

Относно проблема с болничните, икономистът смята, че в опит да се ограничат злоупотребите се навлиза в територия на ограничение на реалните права на осигурени хора. Според него действията, които трябва да бъдат предприети са свързани изцяло с контрола от страна на системата и изчистване на множество неефективности.

Основните проблеми на Бюджет 2020, които Ганев изброи, са свързани с липсата на реформи - основно в здравеопазването и публичната администрация.

"Тази година правителството е най-близо до твърдението си, че не вдига данъци, но на местно ниво все пак те ще бъдат вдигнати. Няма да е драматично за българите, но и няма да напълни в такава степен бюджета. И ще продължим да коментираме нуждата от ресурс", каза той.

Една от идеите на алтернативния бюджет, който Институтът за пазарна икономика прави всяка година, е една пета от подоходното облагане да остава в общините, за да имат ресурс да планират дългосрочно, а не да разчитат само на проекти.

"Тази година бюджетът наистина е балансиран. Той повтаря рамката от предходни години без изненади. При евентуална криза няма да имаме излишък, но имаме буфери и можем да си позволим да не режем социални плащания", смята експертът.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК