Георги Вулджев: Бюджетът е щедър, но това не го прави по-добър!

Рецесия в Европа – заплашва ни дефицит

14.11.2019 | 18:58 Редактор: Василена Василева

Депутатите започнаха да обсъждат бюджета за 2020 г. Предвижда се той да е балансиран, с инфлация от 2%, растеж от 3% и безработица 4%. Трите му основни приоритета са доходите, образованието и здравеопазването. Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова определи Бюджет 2020 като "пица с шунка и пармезан". Според експерти обаче растежът и инфлацията са нереалистични.

"Този бюджет можем да го определим като щедър, както бяха и първите два от настоящия мандат на правителството по отношение на вдигане на заплати в бюджетния сектор - 10 % отново тази година, както и вдигането на учителските заплати. Това е най-високото от последните няколко години. Тази щедрост не го прави задължително добър, особено в настоящия икономически контекст. Има голям риск с постоянното увеличаване на текущите разходи". Това коментира в предаването "Видимо и невидимо" икономистът Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП.

Във връзка с очакванията за рецесия в ЕС следващата година излязоха данните за растежа на Германия, той отбеляза, че те са доста лоши. 

"Изглежда, че еврозоната и по-широкия ЕС ще влезе в рецесия скоро време. Ако това се случи, то ще се отрази и на нас със сигурност. Растежът, който правителството залага през следващите няколко години, е нереалистично висок. Същевременно текущите разходи се вдигат без да се спестява. През последните 10 г. нови фискални натрупвания не са правени, буфери не са натрупани. Опасявам се, че с тези високи текущи разходи, когато спаднат данъчните приходи поради криза, правителството ще се окаже с много голям дефицит", категоричен е икономическият анализатор Георги Вулджев.

Целия разговор гледайте в предаването "Видимо и невидимо" в неделя (17 ноември) от 17.30 часа по Bulgaria ОN AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК