Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От БСП недоволни! Внасят алтернативен "бюджет на развитието"

Коментар на Димитър Данчев в "Денят ON AIR"

13.11.2019 | 21:35 Редактор: Василена Василева

"Бюджет 2020 безспорно е бюжет на застоя. Затова БСП ще внесе алтернативен такъв - бюджет на развитието", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Димитър Данчев.

По думите му той не гарантирал подобряване качеството на живот на българските граждани, нито пък промени и реформи в онези системи, които се очаквало да бъдат променени, за да повишат жизнения стандарт на обществото ни.

Депутатите приеха Бюджет 2020  на първо четене със 126 гласа "за" и 92 "против". Никой не се въздържа. Вчера на първо четене в Народното събрание минаха и бюджетите на НЗОК и ДОО.

Залага се на няколко приоритета – доходи образование, здравеопазване, социална политика и отбрана. Общо за първи път от 11 години насам консолидираната програма излиза на нулево салдо - т.е. догодина държавата ще събере и ще изхарчи една и съща сума - близо 47 млрд. лева.

"С предложения от правителството бюджет не се решават проблемите на обществото, свързани с демографската криза, със здравеопазването, образованието и икономиката. Не сме съгласни и с твърдението на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетът не показвал реформи. Защото в него има мотиви, а те трябва да показват именно реформите, предлагани от отделните министерства", подчерта Димитър Данчев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че освен за поддръжка на публичните системи, бюджетът би следвало да се използва и като инструмент за провеждане на различни политики.

А във връзка с преизчисляването на пенсиите, Данчев бе категоричен, че то било закъсняло.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК