Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Хроничното недоверие в политиците отваря врати за ново движение

Коментар на политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски.

05.11.2019 | 21:35 Редактор: Ивет Арабова

Съдът регистрира партията на Трифонов, а Мая Манолова беше първи гост в телевизията му. Може ли да говорим за началото на общо политическо бъдеще? Коментар от политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски.

"Мая Манолова и Слави Трифонов демонстрират топли отношения от доста време. Въпросът е какъв формат може да се измисли между двамата. Не виждам като възможен сценария Мая Манолова да влезе в партията на Слави", каза политологът Димитър Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него, aко Манолова формира партия или гражданско движение, няма да може да се ползва с доверието на симпатизантите на БСП.

"Традиционните политически субекти у нас губят доверие между хората. Има огромна непредставена част от българското общество. На втори тур има кметове, които са ибрани с около 20% от хората, които имат право на глас. Комбинация между Манолова и Трифонов би могла да се доближи до някакъв маркетингов идеал, който обаче едва ли би имал дълга политическа трайност", коментира Страхил Делийски.

Той заяви, че има поле за алтернативно политическо движение. 

"Поле за нов политически субект в България винаги има, защото има хронично недоволство от партийния модел. Въпросът е кой политически предприемач ще съумее да запълни този вакуум. Манолова и Трифонов "загряват по терена", дават някаква заявка", заяви Ганев.

По думите на Делийски има фундаментална криза в Европа на онова, с което беше свикнало обществото след Втората световна война и ние също сме част от нея.

"Масовото доверие в изборния процес е ниско. Самата технология не може да реши проблемите на политическото представителство. Проблемът е, че се води до масовото усещане, че политиката е игра на "инсайдъри", каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Димитър Ганев не мисли, че ще се стигне до касиране на вота.

"Изборите не са нищо повече от доверие. Не съм фен на машинното гласуване, но то дава глътна въздух до легитимността на изборния процес", заключи той.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК